Martin van Veelen
Martin van Veelen Eigen foto

Snottebellekes

7 december 2021 om 10:05 Column

Column Martin van Veelen

Op zaterdagavonden kijk ik meestal met veel genoegen naar het tv-programma “Even tot hier”. Het komische tweetal Niels en Jeroen blikt op de zaterdagavond rond half tien terug op de afgelopen week. Het gaat, hoe kan het ook anders, veelvuldig over corona en wat we met z’n allen wel of niet moeten doen. Heerlijk, gewoon eens wat anders en dus “Even tot hier” en niet kijken naar discussiërende mensen die elkaar vaak niet willen begrijpen aan de tafels van vele praatprogramma’s.

Eén keer in de vier weken ben ik aan de beurt om een stukje in deze krant te schrijven over onderwijs of sport. Ik kon aanvankelijk moeilijk kiezen, omdat zowel de scholen als de sportverenigingen veel last ondervinden van de huidige maatregelen. Na het zien van “Even tot hier” was het me duidelijk dat sport nog even moet wachten tot na de kerst. Wat brachten de mannen afgelopen zaterdagavond de situatie in het onderwijs helder in beeld; google s.v.p. op Snottebellekes. Natuurlijk weet ik ook wel dat de medische wereld een nog grotere klus aan het klaren is en dat de verantwoordelijken in ons land het complexe coronaprobleem ook niet zomaar kunnen oplossen en dat het serieuze duo Mark en Hugo te maken heeft met een ingewikkeld polderlandschap.

Op de basisscholen in ons land zijn dagelijks ongeveer twee miljoen kinderen en personeelsleden hard aan het werk om te doen wat ze moeten doen: onderwijs. Ik kan u verzekeren dat dat onwijs leuk en boeiend is. De Pabo is echt een aanrader voor examenkandidaten van de middelbare school en ook voor mensen die op latere leeftijd beseffen dat ze hun roeping hebben gemist. Tot zover de reclame. Het is op de scholen extra complex geworden, doordat diverse coronamaatregelen vanaf maart 2020 heel lastig uit te voeren zijn en hierdoor voor onrust zorgen bij het personeel en ook bij de kinderen en hun ouders. Na iedere persconferentie moesten de directeuren de gewijzigde protocollen en beslisbomen duiden en hierover communiceren. Soms was de brief naar de ouders net de deur uit of er kwam weer een relevante wijziging, zoals deze week rondom het testen en hoe om te gaan met het snottenbellenbeleid. Blijven de scholen gewoon open met veel leerlingen en leerkrachten, die corona hebben of getest worden of in quarantaine moeten of…  verzin het maar.

“Overal corona, maar op de basisschool,
regende het infecties, dus je had een protocol.
Hadden ze een snottebel dan moesten ze naar huis,
maar al die drukke ouders, die wouden ze niet thuis…”
Voor het vervolg, google dus maar op Snottebellekes.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie