Wethouder Bakker-Smit:
Wethouder Bakker-Smit: "We willen ook de sociale samenhang bevorderen." Eigen archief

Nieuwe maatregelen voor woningbouw in Woonvisie

7 december 2021 om 10:06 Politiek

‘Ook kansen voor starters’

BILTHOVEN Op 2 december heeft de gemeente de ‘Woonvisie 2021’ gepubliceerd, die deze week in de Commissie Burger en Bestuur van de gemeenteraad is besproken. De Woonvisie is een beleidsdocument dat de uitkomsten van onderzoek onder inwoners naar hun woonbehoeften vertaalt naar eisen aan nieuwe en bestaande woningbouw in de gemeente. 

Door Lydia Flinterman

Zo wil de gemeente onder meer een minimale oppervlakte van woningen invoeren en prestatieafspraken maken met woningcorporaties over verduurzaming van sociale huurwoningen. Ook zal de gemeente woningbouw stimuleren voor starters, jonge gezinnen en ouderen. Om voor hen betaalbare woningen in de gemeente te kunnen garanderen, wil de gemeente bijvoorbeeld een zogeheten ‘differentiatie-eis’ invoeren. Dat wil zeggen dat ontwikkelaars van nieuwe initiatieven in hun plannen rekening moeten houden met een percentage van 30% sociale huurwoningen en 20% middenhuur woningen. De gemeente wil ook een ‘zelfbewoningsplicht’ invoeren bij goedkope en middeldure koopwoningen op gemeentegrond en de doorstroom van ouderen naar passende woningen met de mogelijkheid tot zorg bevorderen.

NIEUWE WONINGEN Om aan de woonbehoeften van de inwoners te kunnen voldoen, verwacht de gemeente dat er in 2030 in totaal 1130 nieuwe woningen gerealiseerd moeten zijn (waarvan 350 sociale huurwoningen, 190 middenhuurwoningen en 590 goedkope en middeldure koopwoningen). De Woonvisie gaat niet in op wáár die woningen dan moeten komen. Daarvoor wordt nog een Omgevingsvisie opgesteld. Daarbij hoort een eigen participatietraject, waarbij inwoners zullen worden betrokken via ‘dorpsdialogen’ en ‘toekomstdebatten’. “Maar deze Woonvisie is wel een bouwsteen voor de Omgevingsvisie”, vertelt wethouder Smolenaers (Wonen). 

SOCIALE SAMENHANG Volgens wethouder Bakker-Smits (Ruimtelijke Ordening) staat de Woonvisie voor meer dan alleen de ‘stenen’, de harde kant van het bouwen. “Deze Woonvisie gaat ook over de vitaliteit van onze kernen, het is onze taak om de sociale samenhang te bevorderen. Nu je ziet dat mensen steeds ouder worden, moeten we zorgen dat ook jongere mensen hier kunnen wonen. Daarvoor moeten er kansen zijn voor starters. En met jongere mensen in de buurt is er misschien wat hulp voor die oudere buurvrouw dichtbij.” Bovendien, vertelt wethouder Smolenaers, zijn er op dit moment mooie kansen om appartementen te bouwen voor ouderen in de Spoorzone (het gebied rondom station Bilthoven) – “Zij kunnen dan met de trein en bus naar familie en makkelijk het centrum in lopen.”

AFDWINGEN De gemeenteraad zal op 21 december beslissen of de Woonvisie als beleidsdocument wordt vastgesteld en of de eisen voor sociale- en middenhuur in gemeentelijke verordeningen worden opgenomen. Op die manier is het beleid afdwingbaar tegenover projectontwikkelaars.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie