Afbeelding
Kachel

Kleine ruimte behaaglijk houden met een ventilatorkachel

7 december 2021 om 15:47 Partnercontent

Nu we met zijn allen steeds minder gas moeten gaan gebruiken, willen we niet langer het hele huis continu verwarmen via de gasgestookte CV ketel. Gas is jaren de meest gebruikte brandstof om onze huizen te verwarmen. Nu de energietransitie van vervuilende naar duurzame energie in volle gang is, gaan we steeds meer gebruik maken van stroom. Ook om onze huizen te verwarmen.

Stroom in plaats van gas

Gas is een fossiele brandstof die bij verbranding zorgt voor uitstoot van het broeikasgas CO2. Stroom kun je, in tegenstelling tot gas, op een duurzame manier opwekken. Voor huishoudens is het plaatsen van zonnepanelen de meest voor de hand liggende methode om zelf duurzame stroom op te wekken. Windmolens zijn een andere methode, al kun je een dergelijke installatie natuurlijk niet in je achtertuin plaatsen. Windmolens worden beheerd door de energiemaatschappijen in nauw overleg met de lokale overheden.

Gericht de ruimtes in je huis verwarmen

Je kunt natuurlijk kiezen voor zonnepanelen en een warmtepomp. Een warmtepomp ondersteunt de CV ketel of vervangt deze zelfs in zijn geheel. Een warmtepomp gebruikt geen gas, maar werkt op stroom. Als je continu je hele huis via de warmtepomp wilt verwarmen heb je veel stroom nodig. Op een bewolkte dag of in de donkere uren in de winter, betekent dit dat je alsnog energie van een vervuilende energiecentrale nodig hebt. En hier krijg je natuurlijk de rekening voor. Het is verstandiger om de ruimtes in je huis, met name de kleinere, gericht te verwarmen. Dit kun je doen met een ventilatorkachel, bijvoorbeeld uit het assortiment van Heuts.

Wat zijn de eigenschappen van een ventilatorkachel?

Een ventilatorkachel is een elektrische kachel met een interne ventilator. De werking is simpel en efficiënt. Een ventilatorkachel zuigt de omgevingslucht op en verwarmt deze via een intern elektrisch verwarmingselement. De ventilator blaast de verwarmde lucht vervolgens de ruimte in. De temperatuur en de stand van de ventilator zijn via knoppen en/of een afstandsbediening naar wens in te stellen. Er zijn ook uitvoeringen die je via een app op je telefoon kunt bedienen. Ideaal als je vanuit de trein of bus je werkkamer alvast behaaglijk warm wilt hebben zodra je thuiskomt.

De voordelen van een ventilatorkachel

Dit type elektrische kachel biedt een aantal voordelen:

  • Verwarmen via elektriciteit is erg efficiënt. Er is geen verlies bij het omzetten van de elektrische energie naar warmte
  • Verwarmen gaat heel snel. Door de hoge efficiëntie kun je de studeer- of hobbykamer snel behaaglijk krijgen
  • Je gebruikt alleen energie om de betreffende ruimte te verwarmen. De ruimtes waar je niet bent, zoals de slaapkamers, hoeven niet verwarmd te worden.
  • Een ventilatorkachel is eenvoudig te installeren. In principe hoef je alleen de stekker in het stopcontact te steken en de kachel op de gewenste plek neer te zetten
  • Hierdoor is de kachel ook erg flexibel. Als je hem bijvoorbeeld in een andere kamer wilt gebruiken, dan is dat geen probleem. Met een gaskachel is dit niet mogelijk. Een gaskachel is namelijk permanent aangesloten.
  • De kachel is licht van gewicht. Hierdoor hoef je geen speciale maatregelen te nemen wat betreft de ondergrond. Je plaatst hem net zo makkelijk op parket als op tapijt
  • De prijzen liggen in het algemeen niet hoog. De modellen voor een kleine ruimte zijn al beschikbaar voor prijzen ruim onder de €100,-. Wil je een grotere ruimte verwarmen, dan liggen de prijzen hoger.
  • De kachel past in ieder interieur. Of je nu van modern, landelijk of industrieel houdt, er is altijd wel een model beschikbaar dat perfect bij jouw woonstijl past

Niet alleen in de winter te gebruiken

Er zijn ook uitvoeringen beschikbaar die naast verwarmen, ook kunnen koelen. Dat betekent dat je hem ook in de warme zomermaanden kunt gebruiken. Zeker als je een werkkamer op zolder hebt of misschien in een tuinhuisje, dan kan het in de zomer snel te warm worden in de kamer. Je kunt dan de stand van de elektrische kachel van verwarmen naar koelen zetten. Zo gebruik je de kachel om de ruimte te koelen in plaats van te verwarmen. Let op, een koelfunctie is niet op ieder model beschikbaar. Het is verstandig om altijd goed in de specificaties te kijken voordat je een keuze maakt. Je kunt je ook in de winkel laten voorlichten. Bij de firma Heuts kun je terecht in meerdere winkels. Natuurlijk kun je je ook via de telefoon of e-mail laten informeren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie