Het Emmaplein, door auteur Jaap ter Haar gemaakt voovoor makelaardij Burgersdijk (toestemming verleend).
Het Emmaplein, door auteur Jaap ter Haar gemaakt voovoor makelaardij Burgersdijk (toestemming verleend). J. ter Haar

Digitale rondleiding door winkelgebied Bilthoven

11 december 2021 om 09:25 Historie Deel je nieuws

Het Online Museum De Bilt heeft een digitale rondleiding gemaakt langs de winkels bij Bilthoven Centrum. Daar kunt u zien en lezen hoe het vroeger was in het winkelgebied van Bilthoven. De aanleiding is het nieuwbouwproject op het Vinkenplein, dat in 2022 zal zijn afgerond.

Op de site kunt u zien hoe de straten en de bebouwing zich ontwikkelden. Nadat in 1863 het stationnetje in gebruik was genomen onder de naam Station De Bilt, werd er in 1866 een koffiehuis gebouwd. In 1900 werd het eerste luxe woonhuis gebouwd, de villa Ensah, weldra gevolgd door de villa Oase. Projectontwikkelaars kochten grote stukken grond om daar villaparken op te bouwen. Bij het bouwen van woonhuizen en villa’s had men niet gedacht aan het plannen van winkels, maar toen de nieuwe bewoners zich vestigden, hadden zij behoefte aan detailhandel. Winkeliers zagen mogelijkheden nadat er mensen kwamen te wonen en bouwden huizen voor hun winkels, vaak tussen de villa’s. 

In ruim honderd jaar wisselden veel winkels van eigenaar of van bestemming, terwijl andere winkels verhuisden van en naar winkelstraten. Op het Online Museum ziet u, hoe de winkels er vroeger uitzagen. De toename van de bevolking na de Tweede Wereldoorlog betekende ook een impuls voor de winkels. In 1980 werd De Kwinkelier geopend.

Dit is een rondleiding op het Internet. Het museum bereidt ook een echte wandeling voor, die ter beschikking komt op het moment van de opening van het bouwproject. Dan zal het mogelijk zijn om ter plaatse met behulp van QR-codes op uw smartphone het verleden te zien.

Bij de digitale rondleiding hebben we wel de volgorde van een echte wandeling gebruikt: we beginnen op het Emmaplein en behandelen zowel de oostzijde als de overkant, die er overigens sinds enkele jaren niet meer is. We volgen daarna de Nachtegaallaan en de Vinkenlaan en wandelen dan langs de twee zijden van de Julianalaan terug.

Het startpunt op het internet is https://onlinemuseumdebilt.nl/rondleiding-bilthoven-centrum-inleiding/

Dick Berents

Foto: Het Emmaplein, door auteur Jaap ter Haar gemaakt voovoor makelaardij Burgersdijk (toestemming verleend).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie