Afbeelding
Foto: Shutterstock

Grijp tijdig in bij vochtplekken in een woning

17 december 2021 om 07:06 Partnercontent

Veel mensen laten bij de aankoop van een nieuw huis een bouwkundige keuring uitvoeren door een externe, onafhankelijke partij. Een van de factoren waar men naar kijkt bij zo’n keuring is de concentratie vocht in de woning. Specifiek wordt gezocht naar vochtplekken die zich bijvoorbeeld achter een kast bevinden, die op het plafond zitten, enzovoorts. Een vochtig huis kan verschillende nare consequenties hebben. Daarbij is het herstel van vocht in huis niet altijd even gemakkelijk. Denk bijvoorbeeld aan het herstel van een beschadigde leiding in de wand. In dit artikel vind je enkele vochtig huis tips, die je helpen om de concentratie vocht in jouw woning terug te dringen. Immers, ook als je niet verhuist is het verstandig om de luchtvochtigheid in de woning de gaten te houden.

Gevaren van een vochtig huis voor bewoners

Een vochtig huis kan verschillende gevolgen hebben. Zo is een te hoge luchtvochtigheid schadelijk voor je gezondheid. Klachten die gerelateerd zijn aan astma en reuma verergeren bij een hoge concentratie vocht in de woning. Daarbij vormen vochtplekken een voedingsbron voor schimmels en huiszwammen. De sporen van deze schimmels krijg je binnen, ook als je deze plekken niet aanraakt. Deze sporen zweven door de lucht en veroorzaken onder meer keelpijn en benauwdheid. Niet onbelangrijk is het feit dat vocht kan leiden tot het vrijkomen van formaldehyde. Dit is een giftige stof die onder meer in MDF en spaanplaat verwerkt zit. De stof komt vrij als deze materialen vochtig worden.

Tips om een vochtig huis tegen te gaan

Bij een hoge luchtvochtigheid is het voornamelijk van belang, dat de vocht uit de woning kan worden afgevoerd. Dit gebeurt op natuurlijke wijze, wanneer je de woning de hele dag door laat ventileren. Het openen van de roosters boven je ramen kan een goede eerste stap zijn. Combineer dit met het openen van de ramen in de ochtend. Laat ze een kwartier tot een half uur geopend. De vocht wordt door de luchtstroom die hierbij ontstaat meegenomen naar buiten toe. In de keuken en badkamer kan het slim zijn om voor extra ventilatie te zorgen. Deze ruimtes zijn immers het meest vochtig in woningen. Ook is het belangrijk om de afvoerputjes van de regenpijp en bijvoorbeeld op de oprit schoon te houden. Zo kan het water makkelijker worden afgevoerd, wat de kans op lekkages verkleint.

Laat een meting uitvoeren in huis

Wanneer je het gevoel hebt dat het erg vochtig is in huis, loont het om een meting uit te laten voeren door een professionele partij. Deze partij analyseert de concentratie vocht in huis en kan vaak direct tips geven om het vocht af te voeren. Op deze manier neemt het risico op gezondheidsklachten af. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie