Anita Rietveld vertelt haar sprookje 'De trein met de vierkante wielen' tijdens de opening van de tentoonstelling Sprookjesland bij IDEA Bibliotheek Bilthoven.
Anita Rietveld vertelt haar sprookje 'De trein met de vierkante wielen' tijdens de opening van de tentoonstelling Sprookjesland bij IDEA Bibliotheek Bilthoven. (Foto: Hans Lebbe)

Er was er eens... lang geleden

Ademloos werd er afgelopen zaterdag geluisterd naar het sprookje over de trein met de vierkante wielen. Dit sprookje werd tijdens de officiële opening van de tentoonstelling Sprookjesland voorgelezen door schrijfster Anita Rietveld.

Bilthoven - Anita Rietveld is in het dagelijks leven werkzaam bij de thuiszorg en bezoekt onder andere ouderen met een dementieachtergrond. Een van haar cliënten had het idee om een sprookje te maken en vroeg aan Anita of zij dat wilde uitwerken. "Dat komt goed uit", vertelt Anita. "Laat dat nu juist mijn liefhebberij zijn! Maar vertelde deze cliënt, het moet wel op rijm. Ik ben er aan begonnen en na verloop van tijd was het eerste sprookje op rijm een feit. Ik heb toen meerdere cliënten gevraagd of ze een idee hadden voor een sprookje, een verhaal dat niet over een bepaald persoon of personen gaat, maar over dingen. Al snel kreeg ik diverse handreikingen onder andere van iemand die vroeger bij het spoor had gewerkt en altijd grapjes maakte over een trein met vierkante wielen." Acht hoofdstukken en geheel op rijm. Een van de aanwezigen vond Anita dan ook een ware woordkunstenaar!

Sprookjes uitgewerkt

Anita heeft ook het idee opgevat om een tentoonstelling te maken van de uitgewerkte sprookjes. Op diverse creatieve manieren zijn de sprookjes vormgegeven. De gehele maand augustus is deze bijzondere tentoonstelling te zien in de Bibliotheek in Bilthoven.

De bibliotheek zet in deze maand een speciaal geselecteerde collectie boeken voor ouderen in de schijnwerper. Als zelf lezen niet meer lukt, is voorlezen een goed alternatief. Iedereen heeft in zijn of haar leven weleens de magie van het verhaal ervaren. Luisteren naar verhalen hoort bij het leven zelf en activeert tot het vertellen van eigen verhalen.

Meer berichten