Gitta Klopper vertelt over haar passie die de 'grijze' tijden weg neemt bij ouderen door ze te matchen aan studenten die helpen en hun studieschuld inperken. FOTO: Els van Stratum
Gitta Klopper vertelt over haar passie die de 'grijze' tijden weg neemt bij ouderen door ze te matchen aan studenten die helpen en hun studieschuld inperken. FOTO: Els van Stratum (Foto: Els van Stratum)

Ouderen en studenten helpen elkaar middels inwoning

door Els van Stratum

Ze past tijdelijk op het huis van familie in Bilthoven. Geen vakantie voor haar, ze werkt gewoon door. Gitta Klopper (55) is de oprichtster van Connect Generations waar 'Prettig thuis, student in huis' een onderdeel van is. Een organisatie die zich landelijk inzet studenten te koppelen aan ouderen middels inwoning en hiermee beide partijen ontlast.

Bilthoven – Gitta komt uit het noorden van het land, werkte in de zorg met ouderen en nam deel aan een speciaal project in Enkhuizen met dementerende ouderen. Ze heeft veel gezien en ervaren. In 2015 is het leenstelsel voor studenten ingesteld. Studenten kozen steeds vaker een studie die vanaf huis bereisbaar was. Ze wilde geen studieschuld meer opbouwen. Het uitvalspercentage van studenten was hoog, omdat de keuze vaak niet was wat ze eigenlijk wilden.

Gitta: "Het viel allemaal samen, want in diezelfde periode hoorde ik dat 800 verzorgingshuizen hun deuren gingen sluiten en ouderen geacht werden langer thuis te blijven wonen. Ik wilde hier iets mee doen. Studenten willen geen hoge studieschuld opbouwen, de kamerhuur is hierin de grootste kostenpost. Ouderen kampen met eenzaamheid en gebreken. Huis- tuin- en keukenklusjes blijven liggen. En de zorg is met een hoge werkdruk belast. Ik bedacht een concept om studenten in te laten wonen bij ouderen en hiermee beide partijen tegemoet te komen. Het concept bestond al in Deventer. Ik ging met hen in gesprek over de aanpak. Wat zij regionaal deden wilde ik landelijk gaan opzetten. Nu, 3 jaar verder, zijn al ongeveer 100 studenten succesvol gekoppeld aan ouderen. We zijn begonnen met plaatsingen in verzorgingshuizen. Inmiddels hebben we ook studenten geplaatst bij ouderen thuis. Veel ouderen hebben een kamer leeg staan. De student in huis zorgt voor extra handjes. Denk aan koken, samen eten, boodschappen doen, familiebezoek, wandelen, theater etc. En heel belangrijk het stukje 'veiligheid'. De oudere voelt zich niet meer alleen in huis, er is toezicht. De eenzaamheid verminderd. Door bij elkaar te wonen ontstaat er een verbinding die op beiden een positieve uitwerking en een welzijn verhogende uitwerking heeft. De studenten worden vooraf gescreend. Als een student geplaatst wordt, krijgt deze begeleiding middels een digitaal dossier. Hierin kunnen bevindingen en ook de taken en uren worden bijgehouden. De student 'verdient' op deze manier zijn eigen kamerhuur".

Meer berichten