Foto:

In 2020…..

column Martin van Veelen

Tot enkele jaren geleden was Duitsland voor mij een land waar je doorheen moest als je op vakantie ging; ik kon me niet voorstellen dat ik daar mijn zomervakantie zou doorbrengen. Waarom?

In mijn jonge jeugd waren Duitsers volgens mijn opa's toch vooral foute mensen die de oorlog hadden veroorzaakt en in mijn oudere jeugd waren het de mazzelaars die in 1974 wereldkampioen werden.

O, o wat een kortzichtigheid van mezelf en gelukkig kwam het verstand met de jaren.

Mijn vrouw en ik hebben inmiddels al aardig wat vakanties in Duitsland doorgebracht en de oude vooroordelen zijn verdwenen. Het is een mooi land en ook behoorlijk gevarieerd.

Dit jaar waren we in de Harz, in het midden van Duitsland. Een gebied dat na de oorlog verdeeld werd door Oost en West.

Het oostelijke gedeelte lag zo'n 40 jaar achter het ijzeren gordijn. Daar waar de Ossies in die jaren steeds minder zelf keuzes gingen maken, steeds minder zelf gingen nadenken, want het maakte toch allemaal niet zoveel uit.

Oké, misschien wel weer een vooroordeel of te kort door de bocht, maar het verschil is nog steeds zo goed te zien en dat terwijl het gordijn 30 jaar geleden is gevallen.

Het interesseert me zeker: het verschil tussen de oude DDR en het huidige Duitsland, maar ik voel me niet geroepen om hier een historisch epistel op te gaan hangen.

Naar de Pabo?

De Harz is in de zomer bij uitstek geschikt om te wandelen en dat hebben we volop gedaan en na een stevige wandeling vond ik het fijn om lekker te lezen.

Misschien toevallig, maar ik las in enkele boeken terugblikken van hoofdpersonen naar hun schooltijd. Hieruit haalde ik met enige fantasie de juffen en meesters uit het voormalige Oost- en West-Duitsland.

Mooi om te lezen dat goede Leerkrachten (met hoofdletter) zoveel betekenen in de jeugd en ook in het verdere leven.

Ook ik heb goede en slechte herinneringen aan mijn schooltijd. Voor mij waren deze herinneringen aanleidingen om onderwijzer te willen worden.

Voor Ali B was de betreffende juf doorslaggevend om zijn talenten te gaan gebruiken. Talloze voorbeelden! Wow, wat zijn die Leerkrachten belangrijk!

Als je nog twijfelt aan het jaar 2020?

Ik bedoel niet dat je op vakantie naar Duitsland moet gaan. Nee, denk eens terug aan die supergoede meester of juf en… wellicht is er via de Pabo een kans om hem of haar te evenaren.

Ik ben bang dat niet veel examenkandidaten van Havo of VWO deze column lezen, maar wellicht worden ze getipt, alvast bedankt!

Meer berichten