Impressie van huidige bouwplan Verwelius voor het Hessingterrein
Impressie van huidige bouwplan Verwelius voor het Hessingterrein IMOSS bureau voor stedebouw BV

Twijfel over bouwplannen Verwelius

12 januari 2022 om 09:11 Politiek

DE BILT In januari staan een aantal belangrijke beslissingen op de agenda met betrekking tot de ontwikkeling van het voormalig Hessingterrein. Op 27 januari zal de gemeenteraad al dan niet instemmen met de wijziging van het bestemmingsplan dat noodzakelijk is om het huidige plan voor nieuwe 130 woningen van projectontwikkelaar Verwelius mogelijk te maken. Dat plan is omstreden omdat daarbij 30 woningen worden gebouwd in groengebied dat onderdeel uitmaakt van het Natuurnetwerk Nederland (NNN).

Door Lydia Flinterman

Om aansluitend op het Hessingterrein óók in het NNN te kunnen bouwen, moet Verwelius aan provinciale wetgeving voldoen die vereist dat de verloren natuur in een samenhangend gebied wordt gecompenseerd én dat die compensatie op termijn zal leiden tot een ‘meerwaarde’ voor dat natuurgebied. Tegenstanders van het plan hebben de inhoudelijke onderbouwing van de ‘meerwaardebenadering’ in twijfel getrokken – en dat is reden voor enkele fracties in de gemeenteraad om zich uit te spreken dat ze tegen het plan zullen stemmen. 

OPENBARE SELECTIE Sinds kort staat de vorm van de ‘meerwaardebenadering’ onder druk vanwege een recente uitspraak van de Hoge Raad, de hoogste rechter in Nederland. De kern van die uitspaak is dat overheden grond die zij in bezit hebben voortaan niet langer één-op-één aan een exploitant mogen verkopen, maar dat er een openbare selectieprocedure zal moeten volgen, zodat ook andere potentiële gegadigden mee kunnen dingen naar de grond.

Die uitspraak kan de Provincie hier in de knel brengen. Zij is bij de afspraken over het beheer van de ‘compensatienatuur’ er vanuit gegaan dat Verwelius de compensatiegronden in de Voorveldse polder van de Provincie mag kopen. Die constructie staat nu op losse schroeven en is de reden waarom de raadsvergadering in december over het bestemmingsplan is uitgesteld naar eind januari. Mogelijk moet de Provincie de grond in de Voorveldse Polder dus niet alleen aan Verwelius, maar ook aan andere partijen die interesse in de grond hebben aanbieden. De Provincie was desgevraagd niet bereid verder commentaar te geven op de te volgen procedure, maar benadrukt dat zij naar manieren zoekt om toch tot afspraken te komen met Verwelius.

NOODZAAK BOUWEN NNN In de gemeenteraad zijn er bovendien twijfels over de noodzaak van bouwen in het NNN. Verwelius stelt dat het huidige plan, waarin hoogbouw wordt vermeden, simpelweg niet rendabel zou zijn zonder die 30 extra woningen in groengebied. Na vragen in de gemeenteraad over de berekening die daaraan ten grondslag ligt, liet Verwelius weten die cijfers niet te willen delen met de gemeenteraad. De gemeenteraad komt nu op 20 januari in een extra ingelaste raadsvergadering bij elkaar om de door de gemeente zelf opgestelde financiële raming van het project door te spreken en te kijken of er misschien alternatieven zijn voor de bouw in het NNN. De stukken zullen (voorlopig) niet openbaar worden gemaakt, vanwege gestelde economische en financiële belangen van de gemeente dan wel Verwelius.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie