Wim de Waal met een eigen productie.
Wim de Waal met een eigen productie. Pauline Pothoven

Kunst laten schijnen

11 januari 2022 om 20:04 Winkels

Het ambacht van lijstenmaker Wim de Waal

MAARTENSDIJK De weilanden rondom Maartensdijk flonkeren deze winterse ochtend van de rijp, badend in een waterig zonnetje. Een prachtige maar steenkoude fietstocht brengt me vandaag naar de lijstenmakerij van Wim de Waal. In zijn werkplaats alias ontvangstruimte word ik hartelijk onthaald met koekjes en warme chocolade. Een goed begin voor een inkijkje in zijn ambacht van het lijsten maken.

Door Pauline Pothoven

Op een goede dag, ruim twintig jaar geleden, viel Wims oog op een advertentie in de krant waarin het vak van lijsten maken onder de aandacht werd gebracht. Gedreven door niets dan nieuwsgierigheid ging Wim erop af. Het bleek de aanzet tot een levensvormende koers. Wim werd lijstenmaker en is dat tot op de dag van vandaag in al zijn vezels.

DE KUNST AFKIJKEN Aanvankelijk begon Wim mondjesmaat vanuit zijn schuurtje in de achtertuin. Alleen op zaterdag werkte hij enthousiast maar nog bleu in zijn nieuwe vakgebied, aan de eerste opdrachten. In die beginperiode vooral borduurwerkjes. Tijdens de rest van de week zorgde Wim op andere manieren voor brood op de plank en deed hij kennis op bij verschillende collega-lijstenmakers. Zo leerde hij in Bergambacht lijsten met zilver en bladgoud beleggen, verdiepte hij zijn kennis bijna tien jaar lang bij een kunsthandel in Leerdam en kreeg hij de fijne kneepjes onder de knie bij een groothandel in Hilversum.

FINGERSPITZENGEFUHL Inmiddels mag Wim zichzelf een professional noemen. En dat houdt niet alleen in dat hij zich de kunst van het lijsten maken eigen heeft gemaakt. Het gaat om het gehele proces. “Het begint meteen al als mensen hier binnenlopen. Dan zien ze alleen maar een hoekje van een lijst en kunnen zich het eindresultaat niet voorstellen. Mijn taak is om de mensen te doorgronden en iets te maken wat helemaal bij ze past. Ik help ze om het totaal plaatje te zien en dat het kunstwerk en de lijst uiteindelijk één worden. Daar heb ik een fingerspitzengefühl voor.“

MEMORABELE WERKEN Dat deze fijngevoeligheid zijn vruchten afwerpt, is te merken aan alsmaar terugkerende klanten. Zoals een reislustig echtpaar dat regelmatig bijzondere souvenirs meebrengt uit verre oorden. Hoewel Wim iedere opdracht met evenveel toewijding uitvoert, is er één opdracht van dit koppel dat hij niet snel zal vergeten; de vier jaargetijden uitgebeeld in gips. Voor in de badkamer. Ofwel, een vochtige omgeving. Ofwel, een recept voor moeilijkheden. Maar met een hoop creativiteit, watervast hout, volledig afgekit glas en vindingrijkheid, hangt het werk tot op de dag van vandaag stevig op z’n plek te schitteren.

Of Wim nog wat te wensen heeft op werkgebied? “Dat in elk huis een lijst van Wim de Waal hangt.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie