Evert Pieper met een lading versgebakken oliebollen
Evert Pieper met een lading versgebakken oliebollen Pauline Pothoven

Nog lang niet uitgebakken

25 december 2021 om 10:07 Overig

Het ambacht van oliebollenbakken 

BILTHOVEN Op een kraakheldere, vrieskoude ochtend fiets ik met een uitgelaten kleuter achterop richting het centrum van Bilthoven. De scholen zijn plots toch een week eerder gesloten, dus werk en zorg vallen vandaag samen. Blijer had ik dochterlief niet kunnen maken, want nu mag ze mee naar de oliebollenbakker! Die ene, ‘die er altijd staat’. Het gaat natuurlijk om de kraam van de familie Pieper. Sinds jaar en dag een begrip in Bilthoven.

Door Paulien Pothoven

EEN TIPJE VAN DE SLUIER Om goed te verstaan 26 jaar. 26 jaar van ambachtelijk oliebollen bakken. Hoewel de locatie van de kraam en de samenstelling van bakkende familieleden aan verandering onderhevig waren, bleef er al die jaren één constante: de oliebol en de manier waarop deze bereid wordt door de familie Pieper. Handmatig. Iedere dag weer. Wanneer Margriet en Evert ’s ochtends bij hun kraam aankomen is het Everts eerste taak van de dag om het beslag te maken. Natuurlijk blijft zijn recept een familiegeheim maar de grote lijnen mogen we best weten. In een teil mengt hij warm water, gist, suiker en zout. Met een enorme mixer roert hij de ingrediënten door elkaar om het vervolgens een uurtje te laten rijzen. Daarna kan het bakken (in arachideolie) beginnen om er de rest van de dag niet meer mee op te houden. Als finishing touch bestrooit Evert de bollen met een vleugje vanillesuiker. Zo lokt de zoete geur mensen van heinde en verre naar de kraam.

NOOIT BEU Niet alleen hun klanten worden blij van een verse oliebol, ook Evert en Margriet smullen nog dagelijks van hun eigen product. En wanneer is een oliebol nou een perfécte oliebol? Evert; “De perfecte oliebol is met de hand gemaakt, zo luchtig dat wanneer je hem openbreekt er bubbeltjes te zien zijn en natuurlijk royaal gevuld. Dermate dat je niet op de fiets moet om van de ene krent naar de andere te komen”.

IN TIJDEN VAN CORONA Gelukkig voor Margriet en Evert weet een trouwe schare klanten de weg naar de kraam ook dit jaar weer te vinden. Door de jaren heen hebben ze een warme band met Bilthoven en haar inwoners ontwikkeld. Sterker nog, zelfs al zouden de Piepers overal kunnen staan, dan zouden ze weer voor Bilthoven kiezen. Dat neemt echter niet weg dat ook zij de effecten van Corona duidelijk voelen. De aanblik vanuit hun wagen op een lege winkelstraat is niet erg gezellig en natuurlijk is dat vervolgens ook te voelen in de portemonnee. Bij pakken neerzitten doen ze echter niet. “Wij gaan nog iedere dag met plezier hier naartoe, van achter de geraniums zitten word je ook niet gelukkig. En voor ’t geld moet je het ook niet alleen doen. Als je dat op de grond gooit wil een hond het niet opeten.”

De niet aflatende zoete geur begint haar werk te doen. Eindelijk wordt het geduld van dochterlief beloond, tijd om te proeven!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie