Foto: Jan Ruijne

Bookaroo-gedoe

Column Ike Bekking

Bookaroo, 'om de boekhandel te redden'. Weg met Bol.com en Amazon!

Het initiatief werd breed uitgemeten in de landelijke pers; NRC, Volkskrant, het Parool en Trouw besteedde er veel aandacht aan en ook schrijvers als Peter Buwalda lieten zich flink horen.

Hierdoor was het nieuwtje direct bekend bij boek-minnend Nederland en ja 'de boekhandel moet blijven' en dus werd er massaal besteld.

Het lijkt zo'n sympathiek plan maar het model rammelt, zo bleek toen ik de door ons uitgevoerde orders eens op een rijtje zette. En wat bleek? Daar kan geen stenen winkel de huur, personeel of voorraad van betalen.

Bookaroo zou pas echt iets voor de boekhandel betekenen wanneer het een stichting of coöperatie was met de aangesloten boekhandelaren als lid, eigenaar of bestuurder.

Omdat de boekhandel ook voor verzending van de bestelde boeken moet zorgdragen, boeken kunnen meestal niet door de brievenbus, gaat er direct 6,95 euro porto van de bruto winst af.

Ik ga het u niet precies voorrekenen maar ik kan u wel vertellen dat er van de winst zo weinig over blijft. Het scheelde dat een vaste klant het boek bij ons op kwam halen (besteld en betaald bij Bookaroo, ja u leest het goed!) en dat we een andere bestelling niet op de post deden maar even in Groenekan afleverden.

Een ander minpunt van Bookaroo is dat men zich zo negatief over de internetconcurrent uitlaat.

Ja! Het is een killer en toch vind ik het niet chic en zeker niet des boekhandels om je zo expliciet negatief te uiten over je opponent.

De oplossing ligt bij u! Want veel vlees eten is niet alleen slecht voor u maar ook voor de wereld.

On-line kopen is wel lekker makkelijk, maar slecht voor het milieu, slecht voor de leefomgeving en slecht voor de lokale economie. Onze economie!

Kortom; de boekhandel moet blijven en óók de schoenenwinkel, modezaak, parfumerie, bloemenwinkel en al die andere stenen winkels die het straatbeeld bepalen en bijdragen aan een prettige leefomgeving.

Koop lokaal!

Meer berichten