Dinja, hier in haar imker-pak, druk in de weer met haar bijen. FOTO: Astrid van Walsem
Dinja, hier in haar imker-pak, druk in de weer met haar bijen. FOTO: Astrid van Walsem (Foto: Astrid van Walsem)

Tuters en kwakers in de tuin

Door Astrid van Walsem

'even uit mijn hoofd'

Verstopt naast het KNMI liggen de volkstuintjes van het Kloosterpark. Deze zomer maken wij kennis met enkele tuineigenaren. Dinja de Groot heeft sinds vijf jaar een volkstuin.

De Bilt- 'Het is eigenlijk dankzij mijn oudste zoon dat ik deze tuin heb. Hij is een keer met een vriendje mee gegaan naar het Kloosterpark en kwam thuis met de mededeling 'Mam, wij moeten ook zo'n tuin'. Als eerste hadden wij aardbeien. Daarna zijn wij begonnen met gewassen die makkelijk groeien. Het snelle resultaat maakt het dankbaar. Inmiddels zijn wij een aantal jaren verder en probeer ik elk jaar iets nieuws uit. Zo heb ik een keer pelpinda's geplant, een heel bijzonder proces. Aan de plant komt een bloem waar vervolgens een soort navelstreng uitgroeit die de aarde aantikt. Op deze plek begint een pinda onder de grond te groeien.
Verder komen sommige planten en bloemen hier letterlijk aanwaaien. Die twee hele grote zonnebloemen van bijna 2 meter zijn daar een mooi voorbeeld van. Over zulke cadeautjes zeg ik altijd; Als het mij niet in de weg staat en de buren hebben er geen last van, waarom zou ik het dan weghalen? Dankzij deze natuurlijke verspreiding heb ik een mooi natuurlijk scherm voor mijn bijenkasten.
Sinds 1 jaar houd ik ook bijen. Bijen zijn echt waanzinnig fascinerend. Ze zijn het meest onderzochte organismen na de mens ter wereld. Als afscheidscadeau van mijn oud-collega's heb ik een imkeropleiding gekregen. Zij hadden onthouden dat ik dat graag wilde. Ik ben gestart met twee bijenvolken en heb er nu vijf. En hoor je dan geluid vanuit een van de kasten komen? Als je goed luistert, kan je twee klanken onderscheiden. De tuuttoon geeft aan dat er net een koningin, of eigenlijk een prinses is geboren. Er worden meerdere prinsessen in een volk geboren maar er kan zich maar één koningin noemen. De andere prinsesjes die geboren worden en de tuut gehoord hebben, antwoorden met een gesmoorde tuut (de kwaak) vanuit hun cel om te laten weten dat zij er ook aankomen. Na hun 'geboorte' is het vechten of vluchten geblazen, want er kan er maar 1 overblijven.
Er groeien ook eetbare bloemen in mijn tuin zoals de Oost Indische Kers. De zaden maak ik in en gebruik ik als kappertjes op pizza en in de salade. En het zevenblad, het verschrikkelijke niet uit te roeien onkruid, dat heb ik helaas ook. Maar de blaadjes doen het prima in de quiche. Ze smaken een beetje spinazieachtig.
Gewassen kunnen van elkaar profiteren door ze naast elkaar te zetten. Ik doe dit bijvoorbeeld met de wortels en de uien. De ui verdrijft de wortelvlieg en de wortel verdrijft de uienvlieg. Dus een rij wortels met een rij uien afwisselen. Werkt echt super. En de venkel houdt juist niet van buren en gedijt het beste tussen zijn eigen soort.
Ik kom in de tuin echt voor mijn rust. Hier kan ik heerlijk de tijd vergeten en met mijn handen bezig zijn. Even uit mijn hoofd zijn. Hier mag alles, maar hoeft niks. Zolang alles maar een klein beetje op orde is.'

Meer berichten