Het nieuwe zwembad Brandenburg met de beweegbare scheidingswand.
Het nieuwe zwembad Brandenburg met de beweegbare scheidingswand. (Foto: Els van Stratum)

Zwembad met hypermoderne snufjes

Door Els van Stratum

Het heeft wat voeten in de aarde gehad, het nieuwe zwembad in Bilthoven. In de afgelopen 10 jaar is er veel over gedebatteerd en vertrokken er twee wethouders. Er bleken schuurtjes in het beton te zitten en ook over de afmetingen van het zwembad is veel te doen geweest. Maar na de officiële opening op 28 september is het dan eindelijk zover en gaat het nieuwe zwembad Brandenburg open voor publiek.

Bilthoven – Wethouder Madeleine Bakker is meer dan tevreden. "We hebben hier iets moois neergezet! Het nieuwe zwembad is niet voor de gemeente maar voor de mensen die het gaan gebruiken. We hebben bij de realisatie zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen van de verschillende doelgroepen. Zo is er bijvoorbeeld een scheidingswand over de gehele lengte van het zwembad. Hierdoor worden 2 banen gescheiden van de andere banen. Voor waterpolo mag de temperatuur van het water niet hoger zijn dan 28 graden. Ouderen en kleine kinderen mensen hebben liever wat warmer water. Door de scheidingswand kan de temperatuur van het water apart geregeld worden van de rest van het bad. Dit gedeelte bevat een beweegbare bodem en is daardoor prima geschikt voor oa aquajoggen, baby- en peuterzwemmen en ouderen. Het zwembad oogt wellicht in eerste instantie iets saai zonder glijbanen, discolampen en springplanken. Dat verandert als het straks in gebruik wordt genomen, de mensen brengen het leven erin", aldus Madeleine.

Henk Huussen, bestuurslid van waterpoloclub BZC was in eerste instantie sceptisch over het nieuwe zwembad. Voor waterpolo op hoog niveau zijn de huidige afmetingen 15 bij 25 meter te klein. Wel is hij enthousiast over de grote glazen wand die de hal en horeca scheidt van het zwembad, dat maakt het geheel ruimtelijk en overzichtelijk.

Het nieuwe zwembad is gasloos en heeft zonnepanelen. In de kelder wordt het water van het zwembad op hypermoderne wijze gezuiverd. Zo staat er een enorme ton met gewoon 'keukenzout' wat in een speciaal apparaat wordt 'gebroken' waardoor de zuiverste vorm van chloor ontstaat om het water te desinfecteren. De kleedcabines ogen ruimtelijk qua opzet en hebben dezelfde in- als uitgang, een grote spiegel en kluisjes. De vloeren zijn voorzien van een bepaalde stroefheid waardoor het gevaar voor uitglijden aanzienlijk is verminderd. Op dit moment wordt er nog hard gewerkt om de laatste puntjes op de i te zetten in het nieuwe zwembad. Vanaf oktober mogen we het zelf gaan beleven!

Meer berichten