Foto:

Scholen zijn weer begonnen

Column Martin van Veelen

Al die mooie spandoeken met de aanwijzing dat de scholen weer zijn begonnen. Prima om je te realiseren dat er rond half negen in de ochtend en twee uur in de middag veel kinderen onderweg zijn: voorzichtigheid geboden! Alsof dat anders niet moet? Of is het ook een onderdeel van A naar Beter: meer files op de weg? Natuurlijk is het ook belangrijk om te weten dat Het voetbal ook weer is begonnen en dat op zaterdagochtend veel jongens en meisjes, hopelijk op de fiets, naar hun sportvereniging gaan en dat zij doordeweeks in het begin van de avond mogen trainen.

Wat een spanning in de zomervakantie op veel basisscholen in ons land: kunnen we straks wel goed beginnen? Hebben alle groepen wel een meester of juf? In de media kreeg dit gelukkig behoorlijk de aandacht o.a. bij Hollandse zaken en onlangs bij Beau. Het is echt schrijnend in ons land: het aantal leraren dat we tekort komen varieert erg, dus ik noem hier geen getal, maar het neemt wel schrikbarend toe. De afgelopen weken was de eerste vraag die mensen aan mij stelden niet: Hoe was je vakantie, maar hebben jullie genoeg leerkrachten? Met enige schroom antwoordde ik: Ja, nu nog wel. Natuurlijk hebben we hier in onze mooie gemeente veel voordelen, waardoor er nog voldoende animo is om hier leerkracht te willen zijn: midden van het land en in een mooie omgeving dicht bij een grote stad, maar ook: leuke scholen, goede schoolteams, fijne leerlingen en ouders! De scholen in onze gemeente zijn prima begonnen: zelfs meer sollicitanten dan banen!

Toekomst

Het is echt zo'n mooi vak, dus het moet goed komen. Twee jaar geleden heb ik me voorgenomen dat ik tijd maak om met mensen te praten die overwegen om het onderwijs in te gaan. Vaak mannen of vrouwen die inmiddels een mooie carrière maken, maar zich toch afvragen of dit hen wel de voldoening geeft die ze wensen.

Afgelopen jaar ongeveer 50 gesprekken. In de zomervakantie kreeg ik weer diverse mails: via ouders of leerkrachten van onze scholen werden zij getipt om contact met mij op te nemen en de eerste gesprekken zijn al weer gevoerd: gaaf om te doen! Het zijn de beetjes die helpen, de grote klap moet komen…

Ga na de middelbare school naar de PABO! Minister Slob moet zich realiseren dat dit niet vanzelf gaat en dat die lapmiddeltjes, zoals mijn gesprekken, lokaal interessant zijn, maar landelijk niet meer zijn dan druppels op een gloeiende plaat.

Meer berichten