Ingrid in haar retro atelier met naast haar de foto van Anneke. FOTO: Astrid van Walsem
Ingrid in haar retro atelier met naast haar de foto van Anneke. FOTO: Astrid van Walsem (Foto: Astrid van Walsem)

Een creatieve blik maakt 'anders' mooi

Door Astrid van Walsem

Mensen gooien zo snel iets weg

'Mijn hart ligt bij sensitieve kinderen met diagnoses als autisme, AD(H)D, dyslexie, vaak in combinatie met hoogbegaafdheid. Als moeder van een drop out liep ik tegen zoveel muren op. Ik wil deze groep helpen ontdekken waar ze goed in zijn en ze helpen richting aan hun eigen leven te geven. Ook zonder diploma kun je zoveel bereiken.' Ingrid Verkuil, talentencoach, lerares en pedagoog.

Bilthoven - Op 11 jarige leeftijd kwam mijn zoon thuis te zitten. Hij kon zijn draai niet vinden in het reguliere schoolsysteem. Ik parkeerde mijn werkambities om mijn leven om hem heen te organiseren. Dit triggerde mij om te gaan kijken wat hij nodig had, maar tevens beelddenkers in het algemeen. Het gaat om een combinatie van horen, zien en doen. Het is belangrijk om deze doelgroep hun eigen sterke kanten te laten exploreren en hen te laten ontdekken waar zij blij van worden. Ondertussen heeft mijn zoon zijn richting gevonden en kwam er meer tijd vrij voor mij. Al sinds mijn 20ste ben ik gek op alles wat retro is. Daarnaast ben ik creatief en houd ik van het maken van dingen. Ik vind het zonde dat mensen zo snel iets weggooien terwijl je er nog zoveel mee kunt doen. Zelf koop ik altijd tweedehands kleren en dat combineer ik met elkaar en maak er weer iets moois van. Op marktplaats viel mijn oog op een advertentie van iemand die vintagespullen verkocht van een overleden tante. Ik besloot naar het adres te rijden en de dozen op te halen. Het huis bleek vol te staan met retro voorwerpen. Mijn hart maakte een sprongetje. En de dozen, ik had geen idee wat er in zat. Alles behoorde toe aan Anneke, het was haar erfenis. Ik vind haar fascinerend. In de etalage staat een zwart/wit foto van haar in haar trouwjurk en die trouwjurk hangt in de winkel. Het is min of meer met haar erfenis waarmee ik het atelier aangekleed heb. Sinds drie weken is mijn retro atelier voor creatief begaafden geopend. Op deze plek combineer ik mijn liefde voor het retro tijdperk, het hergebruiken van voorwerpen met het creëren van een atelier waar jongeren hun eigen talenten kunnen ontdekken.

Mogen zijn wie je bent

Mensen met autisme hebben een rijke binnenwereld waar de buitenwereld vaak geen weet van heeft. Een regenboog van leeftijden en inzichten gaat achter hun blikveld schuil. Een kenmerk waaraan je sensitieve creatieve hoogbegaafden aan herkent, is hun vermogen alles intens te beleven. Ik wil al deze kinderen laten zien dat ze mogen zijn wie ze zijn. Met dit atelier wil ik jongeren begeleiden naar de volgende stap in hun leven. Ze het lef geven om hun droom na te leven. Retro atelier Gaaf kind - www.gaafkind.nl

Meer berichten