Persbericht Kunstlezing Rembrandt 10 oktober in Theater Het Lichtruim

Op donderdagavond 10 oktober geeft Mathijs Meinderts een lezing over Rembrandt. Kunsthistoricus Meinderts vertelde in januari in een uitverkochte zaal over Caravaggio. Nu neemt hij ons mee langs het bijzondere werk en leven van Rembrandt. Een verhaal van voor- en tegenspoed, van licht en donker en bovenal van vakmanschap.

Precies 350 jaar na zijn sterfjaar vieren we het Rembrandtjaar. Een kroonjaar vol aandacht voor een kunstenaar die aan het einde van zijn leven alle verliezen zo ongeveer had meegemaakt. Meerdere tentoonstellingen zoomen in op een bijzonder mens en bovenal een geniaal kunstenaar.

Als jongeman schilderde hij in zijn geboortestad Leiden een technisch hoogstandje waarbij zachte penseelstroken worden afgewisseld door losse verftoetsen. Met frivole krassen laat de schilder in de nog natte verf de krullen dansen in het licht. Dit is de jonge kunstenaar Rembrandt Harmenszoon van Rijn. Op zijn best, brutaal en ambitieus.

In zijn latere woonplaats Amsterdam zou hij uit de schaduw stappen en uitgroeien tot een van de meest gewilde kunstenaars van zijn tijd. Tientallen zelfportretten verder schilderde de kunstenaar zichzelf nog één laatste keer. Dezelfde losse verfstroken zijn ook te vinden in het gezicht en in de witte kraag van zijn vest, vergelijkbaar met zijn Leidse zelfportret. De kringen rond zijn ogen verraden net als zijn grijze lokken zijn leeftijd, maar het licht in zijn ogen lijkt nog niet gedoofd. Wist hij misschien dat hij niet vergeten zou worden?

Kunsthistoricus Mathijs Meinderts is museumdocent in opdracht van het Centraal Museum. Hij geeft regelmatig lezingen en rondleidingen. Meinderts is een vat vol kennis die op meeslepende wijze kan vertellen over kunst.

Plaats: Theater Het Lichtruim, Planetenplein 2, Bilthoven

Datum: 10 oktober 2019

Tijd: 20.00 uur

Prijs: online € 6,50  /€5,50 leden Bibliotheek Idea, cursisten Kunstenhuis en houders U-pas. Ter plekke €7,50

Meer informatie en aanmelden: www.ideacultuur.nl/bibliotheek

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden