What Els
What Els (Foto: Els van Stratum)

What Els: Mijn 'oeps' momentjes...

Beste Els, Sinds een tijdje merk ik dat ik ongewild regelmatig urine verlies. Meestal is dat als ik plotseling moet niesen of tijdens inspanning. Tijdens mijn werk loop ik vaak naar het toilet en ben ik soms bang dat mijn collega's het kunnen ruiken. Ik heb sinds kort incontinentiemateriaal in huis. Het voelt heel gênant en ik schaam mij hiervoor. Het schijnt bij de leeftijd en de overgang te horen zegt men, maar fijn is anders. Graag jou mening hierover en als je tips voor mij hebt hoor ik ze graag. Groetjes, Gerda V.

Beste Gerda, We beginnen allemaal ons leven in de luiers. Als we daar eindelijk van verlost zijn komen we in de pubertijd en maken we kennis met maandverband waar we een groot deel van ons leven aan vastzitten. Ik was echt zo ongelooflijk blij toen ik dat tijdperk kon afsluiten! Maar dan komt het volgende probleem: de 'oeps' momentjes! Helemaal in een deuk liggen van het lachen en ondertussen 'oeps'. Fietsen en bij het afstappen 'oeps'. En ja, hoesten en niesen zijn favoriete 'oeps' momentjes! Een veel voorkomend probleem. Niet dat je echt in je broek plast, maar wel ongewild een natte onderbroek. Niet zo gek dat je je daar ongemakkelijk bij voelt. Er is niks mis met het dragen van een incontinentievlag, het geeft jou zekerheid dat je verder droog blijft en niemand die het ziet of merkt. Als je het regelmatig verschoont hoef je niet bang te zijn dat je collega's iets ruiken. Best ironisch, van luier naar maandverband, naar incontinentievlag (lekker vertrouwd) en wellicht daarna weer terug naar de luier (was ook vertrouwd). We worden nou eenmaal ouder en alles wordt slapper, dus ook daaronder. Er zijn goeie oefeningen om je bekkenbodemspieren en de sluitspier van je blaas te trainen waardoor deze 'oeps' momentjes aanzienlijk afnemen. Luister naar je lijf en naar je gevoel.

Als jij twijfelt en je het echt niet vertrouwt of het probleem wordt erger dan ga je naar je huisarts. Je bent niet de enige die er last van heeft en het is niets om je voor te schamen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden