Ton Jacobse bij een kleine selectie van zijn tropische vogeltjes. FOTO: Els van Stratum
Ton Jacobse bij een kleine selectie van zijn tropische vogeltjes. FOTO: Els van Stratum (Foto: Els van Stratum)

Bijzondere vogelshow in De Bilt

Door Els van Stratum

Bevlogen passie met toewijding

Dit weekend vindt voor de 41ste keer de jaarlijkse vogelshow plaats. Van vrijdag 25 t/m zondag 27 oktober zijn er meer dan 300 bijzondere vogels te bewonderen in 'De Harmonie'.

De Bilt - Ton Jacobse is samen met zijn vrouw Janny druk bezig met de laatste voorbereidingen voor de vogelshow. Thuis staan de dozen opgestapeld vol met spullen, onder andere voor de loterij. Ton is voorzitter van Vogelvereniging De Bilt – Bilthoven sinds 2003 en daarvoor tussen 1982 en 1988. Zijn liefde voor vogels heeft hij met de paplepel meegekregen van zijn vader. Ton: "Ik ben er mee opgegroeid. Mijn vader was ook een vogelliefhebber en mijn zoon deelt dezelfde passie en zijn kinderen ook weer. Ik geef het door en dat is mooi om te zien, want de vogelsport vergrijst. Deze generatie is al aardig op leeftijd". Ton is al weken bezig om zijn vogels voor te bereiden op de komende tentoonstelling. Ton: "De vogels moeten wennen aan kleinere kooien. Zo worden ze regelmatig in kleinere kooien gezet en dan weer terug. Dat heet opkooien. In die periode worden ze extra vertroeteld met o.a. een badje, dat vinden ze heerlijk. Na de tentoonstelling gaan ze weer naar de volière in de frisse buitenlucht." De favoriete vogel van Ton is de rijstvogel, de huismus van Indonesië. Met deze vogel gaat hij naar allerlei grote tentoonstellingen over de hele wereld. Ton heeft al heel wat prijzen in de wacht gesleept. Wat een vogel nou een winnaar maakt bepaalt uiteindelijk de keurmeester. De bevedering (hoe de veertjes moeten liggen) en de kleur spelen een grote rol. Ton: "Met het kweken van de vogels heb je invloed hierop, maar dat kost tijd." Ton is zelf nooit keurmeester geweest, daar heeft hij naast zijn werk als zelfstandige de tijd niet voor gehad.

Net als voorgaande jaren zal ook dit jaar Coesfeld met vogels aanwezig zijn op de tentoonstelling. Op vrijdagochtend begint de show met de keurmeesters die de vogels met hun kritische ogen zullen beoordelen. 's Avonds opent burgemeester Sjoerd Potters de vogelshow en maakt de kampioenen uit onze gemeente bekend.

Vogelvereniging De Bilt - Bilthoven

Vogelvereniging De Bilt - Bilthoven is opgericht in 1999 uit een fusie tussen 'Vogellust' en 'Vogelleven'. Ieder jaar organiseert de vereniging een grote vogelshow in De Bilt waar allerlei bijzondere kanaries, parkieten en tropische vogels te bewonderen zijn. De Vogelshow is van vrijdag 25 t/m zondag 27 oktober in de 'Harmonie' in De Bilt. Op vrijdagavond tussen 19.30 en 22.00 uur zal burgemeester Sjoerd Potters de show officieel openen. Zaterdag: 10.00 - 17.00 uur en zondag: 10.00 - 15.0 uur. De toegang is gratis.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden