Evelien Ribbens - column
Evelien Ribbens - column (Foto: Evelien Ribbens)

Vriendschap

Column Evelien Ribbens

Zondag aten ze bij ons, onze goede vrienden M&M. Zo noemen we hen al een tijdje. De vrouwelijke M leerde ik ruim 37 jaar geleden kennen op dezelfde avond dat ik mijn lief P voor het eerst ontmoette.

Een paar jaar later was ze aanwezig bij de geboorte van onze dochter R en ze woonde de eerste vier jaar van het leven van R bij mij in huis.

Daarna verhuisde ze om bij M te gaan wonen en nog later verhuisden M&M samen naar Arnhem.

R bleef vaak komen bij M&M; eerst iedere week na school tot de volgende ochtend en later logeerde ze elke maand een weekendje in Arnhem. Omdat R een vorm van autisme bleek te hebben, was het fijn voor ons en onze andere dochter als R er af en toe heel even niet was.

M&M kregen tot hun verdriet geen kinderen, maar ze bouwden een enorme band op met hun zes nichtjes en neefjes en met onze R en S.

De vrouwelijke M en ik gaan regelmatig wandelen of naar de sauna en dan kletsen we zoals alleen vriendinnen dat met elkaar kunnen. En geloof me, M kan heel goed en veel kletsen. En M&M gaan altijd mee met ons en de kinderen en kleinkinderen, als we naar de Efteling gaan. Ze horen bij ons.

En zondag kwamen ze dus bij mijn lief en mij eten. Erg gezellig. We hadden het over het verleden en de toekomst en wat te doen na het pensioen.

Vier dagen later krijgen we een berichtje van de vrouwelijke M: man M is in Alkmaar met een fiets onder een bus gekomen. Ligt daar in het ziekenhuis. Het lijkt inmiddels wel goed te komen, maar 't was de eerste dag en nacht spannend. Op het moment dat ik dit schrijf, wordt hij per ambulance naar een ziekenhuis in Arnhem vervoerd. We gaan op bezoek zodra hij wat bezoek mag hebben.

Dit zijn van die momenten waarop je beseft hoe kwetsbaar het leven is. Zo zit je met elkaar te eten en een paar dagen later ligt een van ons onder een bus. Het had nog slechter kunnen aflopen. En ik bedenk en voel weer hoe belangrijk deze lieve en goede vrienden voor ons zijn.

Goed opknappen M, we komen heel snel met een grote bos bloemen en dikke zoenen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden