Foto:

Met drie families wonen in een huis met een verhaal

Door Julie Houben

Joris Tideman (38) was op zoek naar een groter huis in Utrecht. Toen stuitte hij op een enorm pand in de Dorpsstraat in De Bilt met een bijzondere geschiedenis: het is gemeentehuis, postkantoor én politiebureau geweest. Van al die functies zie je nog sporen. 'Hier wil ik wonen' wist hij.

De Bilt - Een rondleiding door het gebouw, waar Joris en zijn vriendin sinds september met twee bevriende gezinnen wonen, geeft een mooi kijkje in de drie functies. Hoogtepunt is het cellencomplex: drie donkere hokken met dikke stalen deuren, waarin Biltse 'boeven' tot in 1976 nog teksten hebben gekrast. Nu doen ze dienst als rommelhok, atelier en logeerkamer. Bij de 'Postkantoor'-voordeur zit nog het loket waar vroeger de beambte achter zat. Op de tweede verdieping, die je betreedt via een majestueuze brede trap, zijn alle wapens van buurgemeenten op de muur geschilderd. Hier was tot 1933 het gemeentehuis van De Bilt. De imposante voormalige burgemeesterskamer is nu de woonkamer van Joris en zijn vriendin. Joris: 'Mensen die hier komen zijn onder de indruk van de rijkdom, de grootte en de hoge plafonds. Vooral dat laatste doet ook echt iets met je als bewoner. Je hebt zo'n gevoel van ruimte. Je ziet letterlijk meer lucht. Wij komen allemaal uit kleine stadswoninkjes in Utrecht, een wereld van verschil.'

Beneden heeft Joris zijn eigen coaching praktijk aan huis. 'Dat was echt een droom van mij en hier is plek zat. Te veel plek. Daarom heb ik twee vrienden met hun partners en twee kinderen benaderd om samen met ons dit huis te kopen. Bij hen was het ook liefde op het eerste gezicht. Toen begon er een geweldig proces, wat we elkaar zijn aangegaan en waarin we zo'n goed team bleken. Eerst de onderhandelingen rond de verkoop, dan beslissen wie welk deel van het huis kreeg. We wezen allemaal een ander deel aan, dus die hobbel was snel genomen. Een verbouwing was nauwelijks nodig. De vorige bewoners hadden al heel veel gedaan. Wat er nog wel moest gebeuren ging in 'perfect harmony' tussen ons allemaal. De voormalige raadszaal is nu onze gezamenlijke woonkeuken en verder hebben we alle drie ons eigen huis binnen het pand. Een soort moderne woongroep.'

De gemeente keurde onlangs het plan goed waarmee ze er op termijn twee 'losse huizen' binnen het gebouw van maken. 'Dan worden we officieel eigenaar van ons eigen woondeel en is er geen probleem als een van ons verhuist.' Maar dat is voorlopig niet aan de orde. 'We vinden het echt geweldig. Dit huis, deze straat, De Bilt. Je hoeft nergens meer voor naar de stad, alles is hier. Nou ja, iets minder horeca. Maar met zoveel mensen in huis maak je zo je eigen café avondje.'

Meer over dit historische pand in 'het oude dorp'

Het pand aan de Dorpsstraat 25 is gebouwd in 1884. Het werd gemeentehuis en postkantoor in één, met voor beide functies een entree. Dit is nog steeds boven de deuren te zien. Ook was er een directeurswoning en een veldwachtersbureau plus -woning. In 1933 werd het gemeentehuis verplaatst naar Jagtlust en werd later de politiefunctie versterkt met een cellencomplex, dat tot 1977 in gebruik bleef. Daarna kreeg het een woonfunctie. Meer weten? Kijk op onlinemuseumdebilt.nl

Meer berichten