Foto:

Staken, staken en nog eens staken

Column Martin van Veelen

Eerst de boeren die met hun tractoren voor veel spektakel zorgden. Tractor? Nee, het is een trekker en dat een boer in Groningen met een trekker de deur van het Provinciehuis openduwde, het is en blijft een trekker; een boer laat je niet wachten.

Ook op de landelijke dag voor de trekkers was er veel materieel geweld op het Malieveld. Daarna de bouwvakkers en die mooie Haagse grasvlakte is nu wel geruïneerd.

Gelukkig komen op woensdag 6 november de leerkrachten gewoon te voet, toch?

Dat dacht ik tot afgelopen vrijdag, maar wat schetste mijn verbazing. De vakbonden waren ineens tevreden met het incidentele geld dat minister Slob voorstelde.

Op het nieuws klonk: de onderwijsstaking gaat niet door.

Wat een smerig spelletje zo vlak voor het weekend zeg, verdeel en heers tussen leden en vakbonden, basisonderwijs en voortgezet onderwijs.

De meeste mensen die dit aan de zijlijn volgen, denken dat het onderwijs nu eens moet ophouden, want het kost al zoveel geld en nu krijgen ze weer wat extra. Op zich begrijp ik deze reacties ook best wel, maar de kern van het probleem wordt steeds groter. Wat is dan de kern? HET LERARENTEKORT, dat de komende jaren oploopt tot ongeveer 8.000 fulltimers in het basisonderwijs.

Nu stelt de minister voor om incidenteel geld te geven voor allerlei onderdelen o.a. salarisverhoging.

Ja, u leest het goed. De salarissen kunnen incidenteel wat omhoog en daarna? Omlaag?

Het is weer een klunzig signaal en nu gaan de middelbare scholieren zeker niet naar de PABO.

Met veel plezier, maar ook met gemengde gevoelens, heb ik vorige week naar 'Zondag met Lubach' gekeken en geconstateerd dat wij niet een 'Toprioriteit' zijn voor onze regering, terwijl Rutte diverse onderwerpen wel tot topprioriteit heeft verheven.

Op het moment dat ik dit schrijf, weet ik nog niet wat de scholen op 6 november willen, maar wat mij betreft gaan ze die dag dicht, zoals eerder is aangekondigd.

Middelbare scholieren: dat geld gaat heus wel komen, we blijven actievoeren, dus meld je aan bij de PABO. (niet die website)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden