Jur Fortuin naast het beeldje van 'Sil' dat gemaakt is door een groot fan! Achter hem aan de muur de verjaardagskalender.
Jur Fortuin naast het beeldje van 'Sil' dat gemaakt is door een groot fan! Achter hem aan de muur de verjaardagskalender. (Foto: Els van Stratum)

Nooit meer een verjaardag vergeten!

door Els van Stratum

Jur Fortuin bundelt 'Sil' in kalender

Iedere week verbeeldt 'Sil' een actuele gebeurtenis, evenement of een bijzondere dag. De vrolijke Cartoons van 'Sil in Beeld' brengen een glimlach bij menigeen. Maar wie is nou de persoon achter Sil?

De Bilt - Jur Fortuin (62) heeft zijn atelier in het hartje van De Bilt, zijn kunst sierde lange tijd een leegstaand winkelpand op de Hessenweg en ook bij Galerie Mi in Bilthoven is zijn werk te bewonderen. Het creatieve zat al in zijn familie, zijn grootvader was een befaamd beeldhouwer uit Laren. Tijdens en na de oorlog werd de faam minder, zijn vader zag dit en gaf Jur mee toch een vak te gaan leren waar je wél geld mee kon verdienen. Hij ging studeren aan de Rietveld Academie en studeerde af in 1985 als grafisch ontwerper. Jur: "Na mijn studie ging ik werken als tuinman bij een kledingontwerper. Via hem kwam ik terecht in het confectiecentrum in Amsterdam. Later ging ik klokken en meubels ontwerpen en maken. Een groot succes was mijn eigen ontworpen CD rekje." Sinds een aantal jaren heeft hij zijn atelier in De Bilt waar hij werkt met hout, metaal en steen. Zijn 'no waste art' beelden zijn samengesteld van allerlei verschillende materialen. De gebruikte en losse onderdelen worden hergebruikt en krijgen een nieuw leven. Een oude deurknop en een onderdeel van een scharnier vormen samen bijvoorbeeld een loopvogel. Het zijn veelal vogels of insecten. Jur: "Mijn passie voor vogels komt door mijn grootvader en zijn liefde voor de natuur. Het zit er bij mij gewoon in. Als ik begin met het hakken in een steen is een vogel het eerste dat ik zie. 'No waste', de naam zegt het al, afval bestaat niet. Alles is te gebruiken. Ik haal mijn spullen overal vandaan, gewoon wat ik tegenkom. Ik vond pas geleden in een berg snoeiafval een prachtige stronk die ik weer gebruik als sokkel. De voorganger van 'Sil' was 'Dixy, een tekkel in zwart/wit. Dixy heb ik omgetekend naar 'Sil'. Jur: "Door mijn vader kwam ik op het idee een kalender te maken. Alle verjaardagen met daarachter meteen de telefoonnummers. Zo zorgt 'Sil' ervoor dat een verjaardag nooit meer vergeten wordt."

 

Jur Fortuin exposeert doorlopend met zijn werken in Galerie WST Atelier op de Bosstraat 1 in Driebergen. De verjaardagskalender van 'Sil' is te koop voor 14,95 euro in de Galerie in Driebergen of via de website van Jur.

Meer informatie over het werk van Jur fortuin is te vinden op www.Jurfortuin.nl

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden