Boot in het muzieklokaal waar een aantal meiden op dat moment muziek aan het maken zijn. FOTO: Mel Boas
Boot in het muzieklokaal waar een aantal meiden op dat moment muziek aan het maken zijn. FOTO: Mel Boas (Foto: Mel Boas)

Pianist Xavier maakt zelf reclame

Nils de Kruijff

Oom en neef schieten te hulp

Xavier Boot (30) is een super getalenteerde pianist uit Bilthoven met een indrukwekkende staat van dienst en een goed gevulde prijzenkast, maar te weinig mensen kennen hem. Daarom liep Boot vorige week in jacquet met posters in zijn arm, gevolgd door een cameraploeg, door Bilthoven om reclame te maken voor zijn concerten in de Centrumkerk later deze maand.

Bilthoven - Verwarring bij een oudere bezoekster van de boekenhandel als Boot, met in zijn slipstream de cameraploeg, de winkel binnenkomt. ,,Komt Geert Mak signeren?" Niet eens zo'n gekke vraag, want Mak komt later deze maand naar de boekhandel, maar nu is het de Bilthovense pianist Xavier die op campagne is.

Piano spelen is duidelijk meer zijn ding dan campagne voeren. Een tikkeltje onwennig doet hij zijn verhaal voor de camera. Het moet een paar keer over. Maar eenmaal zittend achter de piano in het souterrain van de boekhandel, is Xavier als een vis in het water. Ademloos luisteren de toeschouwers naar het klassieke pianospel van Boot, die op 7-jarige leeftijd met pianolessen begon en al snel werd aangenomen bij de Jong Talentklas van het Utrechts Conservatorium.

Xavier vervolgde zijn opleiding bij de Academie voor Muzikaal Talent en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij les kreeg van de befaamde pianist Rian de Waal en Georg Friedrich Schenck, bij wie hij afstudeerde als klassiek pianist. Boot won op diverse concoursen prijzen, waaronder het Petrov Concours en het Prinses Christina Concours.

Ike Bekking van de Bilthovense Boekhandel kent Boot en bij EkoPlaza kent een verkoopster de pianist ook, daar houdt de naamsbekendheid wel op. Bij Bakker Top, waar Boot ook binnenkomt om een poster af te leveren, trekt hij de aandacht, maar dan vooral om zijn bijzondere uitstraling. ,,Ik ken je eerlijk gezegd niet", zegt bakker Arjan Bras. ,,Maar ik vind dit een prima actie en hang met alle plezier je posters op."

Na het rondje winkels in Bilthoven-Centrum is het tijd om naar de oude school van Boot te gaan: De Werkplaats. Rector Jeroen Croes loopt toevallig langs en vraagt wie deze jongeman is. ,,Ik ben een voormalig Werker (zoals Werkplaats-leerlingen zich noemen red.) en kom wat aandacht vragen voor mijn concerten in Bilthoven."


Op de automatische piloot loopt Boot naar het muzieklokaal waar vier meiden op dat moment muziek aan het maken zijn. ,,Mag ik even storen?'' Boot neemt meteen plaats achter de piano. De muziekleraar en de leerlingen luisteren weer ademloos toe. Er klinkt applaus. ,,Na zo'n optreden durf ik bijna zelf niet meer te gaan spelen", zegt een van de leerlingen. Boot glimlacht bescheiden en speelt een nummertje mee met de schoolband.


Zaterdag 23 november om 16:15 en 20:15 geeft Xavier Boot in de Centrumkerk in Bilthoven twee optredens onder de noemer: "Xavier Boot & Friends."


Een oom en neef Moos van Boot vonden dat het tijd werd dat Boot een groter en vooral jonger publiek krijgt. Daarom volgt zijn neef hem tijdens zijn tour door Bilthoven. Boot gaat op campagne door het dorp en naar zijn oude school De Werkplaats. Neef Moos maakt daar opnames van en probeert daar een jong publiek mee te bereiken via Instagram en Facebook.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden