Foto:

Arm en rijk

Column Evelien Ribbens

Ik heb een filmtip voor u. Afgelopen weekend zag ik de film "Sorry we missed you". De film vertelt een ontroerend en keihard verhaal over een gezin dat zich staande probeert te houden in hedendaags Engeland. De film is van Ken Loach, een regisseur die al meer dan vijftig jaar films maakt waarmee hij opkomt voor de zwakkeren van de samenleving.

Een andere film van hem is "I Daniel Blake" over een timmerman die door een hartinfarct zijn baan verliest en vervolgens vastloopt in het systeem.

De films geven een zeer confronterende inkijk in het leven van mensen in Engeland die onderaan de maatschappelijke ladder staan. Het zou naïef zijn om te denken dat dit soort hopeloze situaties waar iemand steeds meer in de problemen komt en ten onder dreigt te gaan aan schulden, niet in Nederland voorkomen.

"meer voedselbank-klanten en meer miljonairs"

Ook in De Bilt kunnen mensen vastlopen in systemen. Kunnen ze ten onder gaan aan schulden en dreigt er huisuitzetting. Ze kunnen zich dan wenden tot de wijkwinkel en tot het sociaal team om hulp te krijgen bij de vaak enorme papierwinkel als ze met allerlei instanties te maken hebben en ze kunnen bijvoorbeeld verwezen worden naar de voedselbank.

In De Bilt hebben we een prachtige voedselbank waar veel betrokken vrijwilligers werken. Maar is het eigenlijk niet absurd dat in een welvarend land als Nederland voedselbanken nodig zijn? Dat er steeds meer gezinnen zijn die te weinig geld hebben om eten te kopen?

Het aantal huishoudens dat een beroep moet doen op de voedselbank loopt op. In de eerste helft van 2019 is dat aantal met 8% gestegen ten opzichte van het jaar ervoor (Volkskrant augustus 2019).

Het aantal miljonairs in Nederland is trouwens ook toegenomen. In 2017 zijn er drieduizend miljonairs bijgekomen en het vermogen van de 500 rijksten is met 11,6% gestegen (Trouw juni 2019).

We leven in een wereld waar het verschil tussen rijk en arm steeds groter wordt.

En als u denkt dat het heus wel meevalt, maar ook als u het helemaal met me eens bent: ga naar de film "Sorry we missed you".

De film draait in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden