Mique met een van haar zelfontworpen armbanden om haar geliefden blijvend te omarmen. FOTO: privé archief Mique Lasance
Mique met een van haar zelfontworpen armbanden om haar geliefden blijvend te omarmen. FOTO: privé archief Mique Lasance (Foto: prive archief Mique Lasance)

Ik wil mijn geliefden omarmen

Door Astrid van Walsem

Voor nu en later

Twee sprankelende blauwe ogen omlijst door een brillenmontuur kijken energiek de wereld in. Mique Lasance (51) is iemand die het leven omarmt en haar dierbaren.

Bilthoven - 'Creativiteit is de rode draad door mijn leven. Als meisje genoot ik van tekenen en beeldhouwen. Veel later volgde ik de opleiding tot goudsmid in Schoonhoven en ondertussen werkte ik als ICT consultant. In 2005 volgden mijn man en ik onze droom. Wij kochten een stuk jungle in Uvita - Costa Rica om daar een leven op te bouwen tussen de apen en toekans. In 2010 komt onze zoon Tim ter wereld. Financiële tegenslagen in 2011 zorgden ervoor dat wij terugkeerden naar Nederland met niet meer dan twee koffers. Ik rolde terug in mijn oude baan, maar was volkomen uit balans. Wat wilde ik nu? Ik wist het niet tot die ene dag in mei 2017. De dag dat ik de diagnose buikvlieskanker kreeg. Ik wilde mijn ritueel voortzetten om bij elke belangrijke levensfase een persoonlijke armband te smeden voor mijn man en Tim. Ik wilde hen blijvend omarmen ook als ik er straks misschien niet meer zou zijn. Helaas was op dat moment de benodigde etsvloeistof niet voorradig waardoor ik deze wens even parkeerde. Deze periode gebruikte ik om mij fysiek en mentaal voor te bereiden op de risicovolle operatie aan het einde van die zomer. Het duurde tot november voordat ik mijn wens weer aan kon kijken. Voor die tijd was ik nog veel te zwak. Ik realiseerde mijzelf dat het leven te kostbaar was om mijn tijd te verdoen met zaken waar mijn hart niet ligt. Vanaf dat moment neemt het smeden van de persoonlijke armbanden voor mijn geliefden mij helemaal in beslag. Het was een intens proces voor ons allemaal. Uit welke woorden halen zij kracht en welke boodschap tovert er straks een glimlach op hun gezicht? Het hele proces gaf mij veel rust. Na de geboorte van mijn juweeltjes groeide een grotere wens. De wens om ook van betekenis te mogen zijn in de persoonlijke omarming van anderen. Ken je de film Coco? Een mooi zin daaruit is: "je bent er pas niet meer wanneer er niet meer aan je wordt gedacht." '

Atelier LoveJoe

Stilstaan bij je sterfelijkheid is intens en confronterend. En toch, als je met liefde en aandacht voorbij de zwaarte kijkt, dan verschijnt tussen je tranen veel waardevols om te delen. Met mijn atelier vertaal ik dat waardevols met aandacht, liefde&vakmanschap naar een juweel voor jouw geliefde. Jouw omarming, voor nu en later.
lovejoe.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden