What Els
What Els (Foto: Els van Stratum)

What Els: Als de verveling toeslaat...

Hallo Els, Een paar weken terug spraken we elkaar en kwam het onderwerp verveling ter sprake. Dat vervelen bijvoorbeeld helemaal niet slecht is. Waar ik later over nadacht is dat ik me eigenlijk nooit verveel, want als ik nergens zin in heb, even helemaal niets wil doen of me hangerig voel, speel ik een spelletje op mijn telefoon of kijk tv. Dat is voor mij een heerlijke ontspanning, maar de verveling blijft. En nou aan jou om eens na te denken over de link tussen je vervelen en ontspannen. Want als je niks doet ontspan je en met een spelletje spelen niet. T.

Hallo T., Ik hoor het mijn moeder nog zeggen: "Je zit je te vervelen, ga wat doen". Dan had ik gewoon echt nergens zin in en ging ik op mijn kamer zitten. Daar werd het vervelen niet opgemerkt. Vervelen is niet niks doen, het geeft je ruimte om na te denken en nieuwe ideeën te ontdekken. Vervelen kan ontspannend zijn, maar zo ervaren de meeste mensen het niet. Het voelt niet prettig, je wil iets doen maar mist de interesse. En ja, we vervelen ons allemaal wel eens. Langdurig of vaak vervelen kan weer negatieve gevolgen hebben. En iedereen ervaart verveling weer anders, persoonlijk dus. Wat je nodig hebt zijn impulsen, veranderingen, je hersenen prikkelen. Het spelen van spelletjes of tv kijken kan helpen, maar is alles behalve ontspannen. Het activeert je hersenen. Het is eerder afschakelen of een vlucht uit de sleur van de dag of je problemen, je verlegt je focus. Als ik me verveel sta ik stil bij mijn gedachten. Die wimpel ik zoveel mogelijk stuk voor stuk weg, tot er een gedachte voorbij komt die nuttig is en daar borduur ik dan op door. Ik probeer verveling om te zetten in ontspannen. Dat is iets dat ik mezelf heb aangeleerd en het lukt me redelijk goed. Ik heb juist momenten van verveling nodig om creatieve ideëen te krijgen. Het is een soort mindfulness.

Dus als de verveling toeslaat ga je denken aan leuke dingen en wat je graag zou willen doen. Combineer dit met een lekker glas wijn en een luie stoel of bank en de verveling is omgezet in ontspanning!

bcwhatels@gmail.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden