Marc Houtkooper (l) en Philppe Terheggen (r), twee van de organisatoren van het Bilts Filmfestival op 10 en 11 februari.
Marc Houtkooper (l) en Philppe Terheggen (r), twee van de organisatoren van het Bilts Filmfestival op 10 en 11 februari. Julie Houben

11e editie Bilts Filmfestival

25 januari 2023 om 14:36 Overig Tips van de redactie

Bijzondere films op een bijzondere plek

DE BILT Wie in deze donkere dagen naar de film wil, kan op 10 en 11 februari terecht bij het Bilts Filmfestival. In de Biltse Michaëlkerk draaien vier bijzondere films, die tot nadenken én napraten stemmen. In gesprek met twee van de organisatoren.


Door Julie Houben

Start met kinderfilm Het is alweer het 11e filmfestival op deze bijzondere plek. De opzet is vertrouwd: vier bekroonde films met diepgang, die je niet onberoerd laten. Dit jaar met thema’s als dementie (The Father, Supernova) en werkende armen (Nomadland). De kinderfilm, waarmee het festival op vrijdagochtend traditioneel aftrapt, is ‘Mijn bijzondere week met Tess’. De kinderfilm is bedoeld voor kinderen van groep 8. Dan zit de kerk om 10 uur vol met groep 8-ers, die van tevoren al over het thema van de film hebben gesproken met Frank Diepstraten, oud schooldirecteur en een van de organisatoren.

Nieuwe naam Nieuw aan het festival is de naam, vertelt een van de organisatoren, Marc Houtkooper: “Voorheen waren we het Spiritueel Filmfestival. We merkten dat die naam toch wat verwarrend was. Sommigen dachten daarbij aan religieuze films, zeker omdat we ze in een kerk vertonen. Anderen aan wat esotherische of zweverige films. Beide typen films draaien we juist niet. We kiezen ons repertoire op universele thema’s, met een actuele link. Ze moeten je raken en tot nadenken stemmen. Hoe vang je dat in een goed woord? Wij konden niets bedenken. Daarom heten we nu gewoon het Bilts Filmfestival.”

Samen napraten “We willen bezoekers met onze films niet alleen stof tot nadenken geven”, vertelt Philippe Terheggen, “mensen kunnen na afloop ook met elkaar napraten over wat ze gezien hebben, onder het genot van een drankje tegen een kleine vergoeding en een knabbeltje. Daar wordt altijd goed gebruik van gemaakt. Zeker na de avondfilms. Soms moeten we de laatste mensen de kerk uitvegen.”

Droom van de pastoor Het filmfestival ontstond in 2012, eigenlijk naar de wens van de toenmalige pastoor die met pensioen ging. Philippe: “Wij wilden hem vanuit de kerk een afscheidscadeau geven. ‘Ik durf het bijna niet te vragen’, was zijn antwoord, ‘maar ik droom van deze kerk als ontmoetingsplaats voor de hele gemeente. Bijvoorbeeld met een mooi filmfestival.’ Dat vonden we een top idee. Zo was het Spiritueel Filmfestival een feit.”

Dekentjes en kussentjes Inmiddels met een nieuwe naam dus, maar verder is alles onveranderd. De films zijn op 10 en 11 februari, op vrijdagochtend, -middag en -avond en de laatste op zaterdagavond. Toegang is gratis, reserveren hoeft niet. Wie huiverig is voor een koude kerk of harde bankjes: de verwarming is aan en er zijn dekentjes en kussentjes. En bij elke film is er een pauze met koffie/thee tegen een kleine vergoeding.

Het Bilts Filmfestival: 10 en 11 februari in de Michaëlkerk, Kerklaan 31, De Bilt. Toegang is gratis. Meer informatie over het programma: https://marthamaria.nl/activiteit/bilts-filmfestival/

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie