Rutger en Christianne met hun 3 zonen; Thijs, Tobias en Johathan. Het leven op de boerderij draait om het gezin en op een goede verantwoorde manier een argrarisch bedrijf runnen. Petra Cremers Fotografie.
Rutger en Christianne met hun 3 zonen; Thijs, Tobias en Johathan. Het leven op de boerderij draait om het gezin en op een goede verantwoorde manier een argrarisch bedrijf runnen. Petra Cremers Fotografie. (Petra Cremers Fotografie. )

Een boterham verdienen met minder koeien moet kunnen

door Astrid van Walsem

Iedere koe heeft een naam en daarnaast kennen we alle persoonlijke karaktereigenschappen van onze dames. We hebben echt een band met onze dieren.

Westbroek - Het biologische melkveebedrijf De Bonte Parels wordt gerund door Rutger en Christianne Hennipman. Op de boerderij woont de 3de generatie van Hennipmannen en Rutger is een echte koeienboer. Het is hem letterlijk met de paplepel ingegoten.
Christianne: 'Ik had nooit verwacht boerin te worden en later op zo'n mooie plek te mogen wonen.'
De boerderij ligt prachtig in het weidse landschap. Ruimte, rust en omgeven door de schoonheid van de natuur. Dat Christianne voor deze charmes en de charmes van Rutger is gevallen is meer dan begrijpelijk. In 2013 nemen Rutger en Christianne de boerderij over van de ouders van Rutger. Het was altijd een traditioneel melkveebedrijf geweest maar toen de melkprijs drastisch kelderde in 2014 gevolgd door een melkquotum moest het anders. De zoektocht naar hoe anders leidde hen naar de omschakeling naar een biologische bedrijfsvoering.
'Het was heel lastig en we hebben heel wat hobbels moeten nemen. Wij geloofden niet in schaalvergroting, maar wij wilden uiteraard wel onze boterham blijven verdienen. Het rentmeesterschap in combinatie met het runnen van een biologisch melkveebedrijf lijkt dit mogelijk te maken. Maar zo'n grote verandering gebeurt niet in een dag. Verder speelt onze christelijke overtuiging een belangrijke rol. Zorg voor de schepping, met andere woorden, zorg voor het milieu door bijvoorbeeld bio diversiteit en zorg voor elkaar. Wat willen mensen en wat kunnen wij bieden? Dat wij goed zijn voor de koeien bewijst het feit dat bij ons een melkkoe een gemiddelde levensproductie heeft van tussen de 8 en 10 jaar terwijl het landelijke gemiddelde op 5 à 6 jaar ligt. Hierdoor hebben wij verhouding minder kalfjes nodig. Daarnaast vervullen wij ook een maatschappelijk rol. Sinds 2010 doen wij mee met Boerderij in de Kijker waar wij educatieve lessen geven aan scholen. De financiële onzekerheid blijft door het continue veranderen van de regels door de overheid. Er is niet alleen een kloof tussen consument/burger en de boer, maar zeker ook tussen boeren en de overheid.
Onze oudste zoon van 7 jaar is overtuigd dat hij later boer willen worden. Wij hopen dat dit hem gegund is.'

Boeren in De Bilt

Komende weken laat Astrid verschillende agrarische ondernemers aan het woord in de serie "Boeren in De Bilt.' Deze week Rutger en Christianne Hennipman van De Bonte Parels, een gecertificeerd biologische melkveeboerderij in Westbroek. www.debonteparels.nl

Meer berichten