V.l.n.r.: Jolanda van Gelder-van den Brink, Corné van Voorst, Jalissa Beishuizen en Anneke Dooren.
V.l.n.r.: Jolanda van Gelder-van den Brink, Corné van Voorst, Jalissa Beishuizen en Anneke Dooren. (Foto: )

Vier vrijwilligers, tachtig jaar hulp

Bij de afgelopen nieuwjaarsreceptie van het Rode Kruis afd. De Bilt werden vier vrijwilligers in het zonnetje gezet vanwege hun vrijwilligersjubileum.

Door Key Tengeler

De Bilt - Bijzonder dit jaar was dat de vier vrijwilligers zicht gezamenlijk al tachtig jaar hebben ingezet voor de plaatselijke afdeling. Anneke Dooren en Jolanda van Gelder-van den Brink doen beiden al dertig jaar vrijwilligerswerk voor het Rode Kruis. Jalissa Beishuizen en Corné van Voorst draaien al tien jaar mee. Alle vier de vrijwilligers zijn begonnen met een Jeugd EHBO-opleiding en daarna nooit meer weggegaan.

Annelies van Heeringen, coördinator bij Rode Kruis afd. De Bilt, zet de vrijwilligers graag in het zonnetje. "Anneke is heel trouw. Ze is verhuisd naar Houten, maar toch betrokken gebleven." Anneke heeft bijzonder veel vakantieprojecten gedaan, waarbij ze een paar dagen wegging met ouderen die dat niet zelfstandig kunnen. Ze deed ook mee aan wedstrijden in Zwitserland. "Dat zijn een soort escaperooms in het veld. Je bent daar in de bergen meer op jezelf aangewezen dan hier, dus moet je niet alleen EHBO-opdrachten doen, maar ook je weg door de natuur zien te vinden." Anneke is een aanpakker, vindt Annelies. "Ze is heel nuchter in het bedenken van oplossingen."

Jolanda geeft cursussen bij de Jeugd EHBO. Na de jeugdopleiding is ze een aantal jaar bij de jongerengroep actief geweest. En nog steeds geldt: zij is er gewoon altijd. Annelies: "Ook als het minder gaat. Toen ik zelf tot over mijn oren in het werk zat en het gevoel had dat ik er helemaal alleen voor stond, zei ze: 'Ik ben er toch?' Dat had ik nodig. Jolanda is heel waardevol."

Ook Jalissa geeft, onder begeleiding, EHBO-les en zet zich daarnaast in voor activiteiten. Zo was ze een drijvende kracht achter de Serious Request-acties van de afdeling. "We verkochten koekjes en bakten 'serious pannenkoeken'. Jalissa enthousiasmeerde mensen en was de hele tijd in de weer." Wat Annelies ook bijzonder vond, was dat Jalissa al als brugpieper meeging naar de ZieZo-beurs. "Dat is een beurs voor blinden en slechtzienden. Zij ging met de oudjes op pad en begeleidde hen over de beursvloer."

Ten slotte is er Corné, die werkelijk overal inzetbaar is. "Hij is jeugdopleider, eerstehulpvrijwilliger bij evenementen, geeft les, zorgt voor materialen, etc. Vooral bij technische dingen hebben we hem hard nodig," vertelt Annelies.

Ze herinnert zich een mooi voorbeeld van Cornés aanpakkersmentaliteit. "Hij was mee op een vakantieproject en we hadden een platte band. Stonden we daar, met al die oudjes en een kapotte bus. Corné ging aan de slag en ik weet niet hoe hij het heeft gedaan - iets met een aggregaat volgens mij - maar hij kreeg de band weer opgepompt en de bus onderweg."

"Voor alle vier de vrijwilligers geldt dat je van hen op aan kunt," besluit Annelies. "Als ze hun hulp toezeggen, dan gebeurt het ook. De afdeling kan op deze vrijwilligers bouwen en zij vervullen hun taak met energie, enthousiasme en nauwgezetheid."

Naast de medaille en oorkonde ontvingen de vrijwilligers een prachtige bos bloemen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden