De verduurzaamde flatgebouwen aan de Van Erpweg en Van Houtenweg in De Bilt kregen ook aan de buitenzijde een nieuwe, frisse aanblik. FOTO: De Verduurzamers
De verduurzaamde flatgebouwen aan de Van Erpweg en Van Houtenweg in De Bilt kregen ook aan de buitenzijde een nieuwe, frisse aanblik. FOTO: De Verduurzamers

SSW realiseert eerste energieneutrale flatgebouw in provincie Utrecht

Bilthoven - Comfortabeler wonen en lage energielasten. Dat was het doel van de ingrijpende renovatie
van woningen van Woonstichting SSW aan de Henrica van Erpweg en de Mr. Samuel van Houtenweg in De Bilt.

En dat is goed gelukt: aan de Van Houtenweg staat nu zelfs het eerste flatgebouw in de provincie met Nul-op-de-meter. De werkzaamheden zijn vorig jaar uitgevoerd en het resultaat is zelfs aan de buitenkant zichtbaar. Want beide flatgebouwen kregen ook een nieuwe, frisse aanblik. 
Op woensdag 15 februari brengen wethouder Anne Brommersma en gedeputeerde Pim van den Berg een bezoek aan de energiezuinige flatgebouwen. Daarmee sluit SSW het succesvolle duurzaamheidsproject officieel af.
 
Energielabel
De 28 portieketageflats aan de Van Houtenweg, gebouwd in 1962, hadden een gemiddeld energielabel 'F'. Na de renovatie kregen ze het predicaat 'Nul-op-de-meter'. Omdat de installaties in de woningen en op het flatgebouw net zoveel energie genereren als ze verbruiken. Dit was onder meer mogelijk door 266 zonnepanelen te plaatsen op het dak. Verder kregen de woningen driedubbel glas, individuele balansventilatie in combinatie met warmteterugwinning, collectieve warmtepompen en een warme jas van een dik pak isolatie.


De 36 appartementen in het flatgebouw aan de Van Erpweg werden gebouwd in 1972. De bouwkundige kwaliteit van de woningen was matig en de woningen behaalden ook een gemiddeld energielabel 'F'. Om technische en financiële redenen kon de renovatie van dit flatgebouw helaas niet geheel energieneutraal uitgevoerd worden. Wel gingen de woningen van energielabel 'F' naar label 'A'. Daarvoor werden ingrepen gedaan aan de gevels, kozijnen en daken en werd mechanische ventilatie aangebracht. Bij het binnenonderhoud werden de badkamer, keuken en het toilet vernieuwd. 

Veel comfortabeler
De bewoners van beide woongebouwen zijn tijdens het renovatieproces nauw betrokken bij de plannen. Tijdens de ingrijpende verbouwing woonden de huurders gewoon in hun huis. "Daar heb ik me wel een beetje in vergist", aldus een bewoonster uit de Van Erpweg. "De rommel is gelukkig achter de rug en inmiddels geniet ik al een paar maanden van mijn comfortabele 'paleisje'. Met een prachtige nieuwe keuken, nieuwe douche en een eigen cv-ketel. Zo fijn dat ik zelf de temperatuur kan regelen in mijn huis!". Dat de woning veel comfortabeler zijn geworden is de reactie van veel huurders. "Alle isolerende ingrepen zijn goed merkbaar. Het tocht niet meer en de warmte blijft in huis. Zelfs 's nachts koelt het nauwelijks af", meldt een tevreden huurder.

Primeur
SSW had een primeur: deze renovatie van flatgebouwen is als een van de eerste in Nederland voor een deel van de woningen energieneutraal uitgevoerd. 
Jessie Bekkers-Van Rooij, directeur-bestuurder van SSW,:  "Wij zijn heel trots op dit duurzaamheidsproject. SSW investeert in energiebesparende maatregelen die zorgen voor verlaging van de energielasten van onze huurders. Ook hebben we in dit project veel ervaring opgedaan voor volgende plannen, want duurzaamheid is en blijft komende jaren een focuspunt voor SSW."

De Verduurzamers
De renovatie is uitgevoerd door De Verduurzamers. Dit ambitieuze samenwerkingsverband van Heijmans, Talen Vastgoedonderhoud, agNOVA architecten en Trecodome zet zich met passie in voor comfortabel, duurzaam en betaalbaar wonen. "En daar zijn we zeker in geslaagd met dit project. Met name door een ingenieuze technische oplossing met brandstofcellen voor de warmteopwekkingsinstallatie. De Biltse pilot krijgt zeker navolging, want de overheid wil meer milieuvriendelijke en energieneutrale woningen", is de reactie van architect Osendarp van De Verduurzamers.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden