Donja Hoevers, fractievoorzitter van D66: 'Ik sta altijd open voor een gesprek. Zo weet ik wat er speelt in onze gemeente.' FOTO: Julie Houben
Donja Hoevers, fractievoorzitter van D66: 'Ik sta altijd open voor een gesprek. Zo weet ik wat er speelt in onze gemeente.' FOTO: Julie Houben (Foto: )

Ken uw raadslid Donja Hoevers

De interesse voor de politiek zat er al vroeg in bij Donja Hoevers, fractievoorzitter van D66 in De Bilt. Als kind droomde ze er al van om de eerste vrouwelijke minister president te worden. Of juf. Haar motto: laten we met elkaar praten in plaats van over elkaar.

De Bilt - Het gesprek met Donja Hoevers (40) vindt plaats bij de Nieuwe Griffel, een toepasselijke plek. "Drie jaar geleden had ik hier mijn eerste gesprek met de secretaris van D66 De Bilt, omdat ik me net had aangemeld als lid", vertelt ze. "Ik was naar een cultuuravond gegaan, georganiseerd door de lokale D66 en ik dacht 'Wat een leuke mensen!' Ook waar ze politiek voor stonden sprak me aan: het optimisme, geloof in de kracht van het individu en tegelijk het willen bieden van een belangrijke basis die hiervoor nodig is, zoals goed onderwijs. Liberaal en sociaal. Het politieke dier in mij werd weer wakker. Toen ging het opeens heel snel. Na het gesprek stond ik vrijwel meteen op de lijst! Ik dacht altijd dat je minstens bestuurskunde gestudeerd moest hebben, ook om de lokale politiek in te gaan. Maar mijn bestuurlijke ervaring in de culturele sector, mijn ervaring in en passie voor het onderwijs en mijn laagdrempelige manier van communiceren gaven de doorslag. Ik kreeg mijn favoriete portefeuilles cultuur en onderwijs en kwam tot mijn verrassing zelfs met 700 voorkeursstemmen in de raad."

Discussiëren
Donja is geboren en getogen in Almelo. Haar ouders zijn PvdA-stemmers en zij werd rond haar 17e actief bij de Jonge Socialisten, de jongeren-tak van die partij. 'Ik discussieerde graag met mensen en wist het natuurlijk altijd beter.' In haar overige vrije tijd speelde ze baritonsaxofoon. Dat doet ze nog steeds. "Na de middelbare school studeerde ik voor muziekdocent aan het conservatorium. Vervolgens ben ik naar de Vrije School Pabo in Zeist gegaan, waarna ik als juf aan de slag ging en hier in De Bilt kwam wonen."

Nu ze raadslid is werkt Donja in deeltijd als invalleerkracht en handwerkjuf op de Vrije School in Zeist. Ook is ze actief in een landelijke onderwijsgroep van D66. "Heel leuk en zinvol voor mijn lokale werk als raadslid. Samen weet je meer. Je leert van elkaar, hoort wat er landelijk speelt en wat bijvoorbeeld in andere gemeenten goed werkt of juist niet."


Biltse bubbel
Met mensen praten, de verbinding zoeken en samenwerken: dat is wat een goed politicus doet, vindt Donja. Daarom sluit ze zo vaak mogelijk aan bij het 'Eten in de Vierstee'. "Ik spreek daar met bewoners en hoor dingen die in Maartensdijk spelen, zo kom ik uit mijn 'Biltse bubbel'". Ook organiseert ze gesprekken met organisaties, zoals de brandweer. "Daar hoorde ik dat jonge brandweerlieden die toe zijn aan een eigen huis noodgedwongen naar andere gemeenten verhuizen omdat ze hier geen huis krijgen. Een brandweerkorps moet je koesteren dus goed om te weten dat dit probleem speelt."

Donja benadrukt het nog een keer: "Als mensen problemen of juist goeie ideeën hebben, bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs, cultuur, of veiligheid: neem contact op! Met vier raadsleden in een fractie weet je echt niet alles."

Aanmelden voor Eet mee in Restaurant Bij de Tijd kan via fractie@d66debilt.nl.

Julie Houben

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden