Een CO-melder kan uw leven redden. Hang hem op ademhoogte of, in de kamer met de  verwarmingsinstallatie, aan het plafond.
Een CO-melder kan uw leven redden. Hang hem op ademhoogte of, in de kamer met de verwarmingsinstallatie, aan het plafond. (Foto: )

Ventileer, controleer en alarmeer

In de winter draaien we de kachel wat hoger en we houden ramen en ventilatieroosters gesloten. Lekker warm, maar ook een risico. Want als iets niet in orde is met uw verwarmingsinstallatie, dan komt er een giftig gas vrij: koolmonoxide (CO), ook wel een 'sluipmoordenaar' genoemd.

In november vertelde expert René van Slooten in deze krant al een over de gevaren van koolmonoxide. Nu slaan tijdens de maand februari Brandweer Nederland, De Nederlandse Brandwonden Stichting en de 25 Veiligheidsregio's de handen ineen om koolmonoxidevergiftigingen tegen te gaan.

U ruikt het niet, u ziet het niet, u proeft het niet

Koolmonoxide is een giftig gas dat vrijkomt als iets niet in orde is met uw verwarmingsinstallatie. Dat gaat niet alleen om oude installaties, ook bij nieuwe cv's kan koolmonoxide vrijkomen. U ruikt het niet, u ziet het niet, u proeft het niet. Koolmonoxide verdringt de zuurstof in uw bloed en u raakt bewusteloos. Het lijkt op een beginnende griep, maar u kunt er zelfs aan overlijden.

Waar moet u een CO-melder hangen?

Jet Vroege van Brandweer Nederland: "Het is van levensbelang dat u snel wordt gewaarschuwd als er koolmonoxide vrijkomt in uw huis en dat kan alleen door een goed geplaatste CO-melder." De afgelopen drie maanden waren al 56 mensen slachtoffer van een CO-vergiftiging. Vroege: "In de ruimte van het verwarmingstoestel zoals een cv-ketel, haard, kachel of geiser, stijgt CO met de warme lucht op. Om u op tijd te waarschuwen, moet de CO-melder in die ruimte dus aan het plafond, of in ieder geval zo hoog mogelijk hangen. In andere ruimten hangt de melder op ademhoogte."

Ventileer – controleer – alarmeer

U kunt zelf drie dingen doen om CO -vergiftiging te voorkomen. Ventileer: laat 24/7 een rooster of raam op een kier open staan. Controleer: laat uw verwarmingstoestel jaarlijks controleren door een gecertificeerd vakman. Alarmeer: plaats een CO-melder in de ruimte van het verwarmingstoestel aan het plafond. Lees tips en adviezen op www.brandweer.nl/koolmonoxide. Met de online kennistest op www.brandwondenstichting.nl/co-test leert u meer over het herkennen van een CO-vergiftiging en wat u moet doen als het alarm afgaat.

Aan de dood ontsnapt

Als Lia (78) niet per toeval 20 minuten eerder thuis was gekomen van bridge, dan had haar man Dick (86) niet meer geleefd. Lia: "Hij kwam niet goed uit zijn woorden en keek mij met grote, starende ogen aan, maar zag me niet. Toen Dick stopte met ademhalen heb ik direct 112 gebeld.'' Ze deed de voordeur alvast open voor het ambulancepersoneel. Achteraf was dit hun redding, omdat er daardoor frisse lucht binnenkwam. Bij aankomst van de ambulance ging de CO-melder van de verpleegkundigen direct af. Zowel Dick als Lia belandden in het ziekenhuis met een CO-vergiftiging. Door een mankement aan de cv-ketel had het huis zich gevuld met koolmonoxide. "Je begrijpt dat we nu wél koolmonoxidemelders hebben. Gewoon in de buurt gekocht," vertelt Lia.

WhatsApp jouw vragen

WhatsApp jouw vragen over koolmonoxide naar 06-12958599 en je krijgt antwoord van brandveiligheidsexperts.

www.brandweer.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden