Jan van Woudenberg tussen zijn schapen en lammeren
Jan van Woudenberg tussen zijn schapen en lammeren (Foto: Astrid van Walsem)

Ik werk niet biologisch maar logisch en met gezond verstand

Op het erf bij geitenhoudenrij De Hooge Kamp staat een bord met het opschrift 'Rustpunt.' Een picknicktafel staat voor je klaar en de deur van het houten huisje staat uitnodigend open.

Groenekan - Jan van Woudenberg is de 3de generatie die op deze boerderij woont samen met zijn vrouw Willianne en drie kinderen. Het woord 'boer' vindt hij tekort doen aan wat hij eigenlijk doet. 'Ik produceer voedsel en ik zie mijzelf daarom als voedselproducent.'

Het leven begint Jan en zijn gezin eindelijk weer een beetje toe te lachen na 10 loodzware jaren. 'Je gaat er geen zwartgallig stukje van maken hoor, want ik sta nog steeds positief in het leven.' De geitenhouderij is zoals Jan zelf zegt, een uit de hand gelopen hobby. Ooit had zijn vader een melkveebedrijf met 25 koeien en daarnaast nog 48 varkens. 'We zochten een oplossing voor het kort houden van het gras aan de slootkant. Koeien zijn best kieskeurige grazers maar geiten niet.'

Q koorts

In 2010 wordt het bedrijf van Jan getroffen door de Q koorts. De besmette dieren worden afgevoerd maar met de overgebleven gezonde dieren kan Jan geen kant op door alle opgelegde restricties waardoor hij ook van hen afscheid moet nemen. 'Het duurt zeven jaar voordat je bedrijf zo'n klap te boven is.' Alles leek de goede kant op te gaan totdat in 2018 de CL bacterie toesloeg en het gezin wederom afscheid moest nemen van alle geiten.

Applaus

'Ik weet nog dat in de klas van mijn dochter iedereen ging applaudisseren toen de eerste geiten weer op de boerderij arriveerden.' Vandaag de dag vult de geitenstal zich weer langzaam met geiten. 'Tja, het blijft wennen een halfvolle stal. Maar het voelt goed dat er weer geiten op het stro liggen. Wij verkopen de melk aan een coöperatie en die verwerkt het verder samen met de melk van andere geitenboeren. De geitenkaas die onder andere van deze melk gemaakt wordt, verkopen wij hier.

Rustpunt

In de toekomst willen wij geitenmelkijs gaan maken en verkopen aan de voorbijgangers die even aan komen waaien bij ons rustpunt. Bij het rustpunt kunnen mensen naar het toilet, even bijkomen of iets nemen uit de koelkast. Niemand staat te controleren en toch betaalt iedereen keurig voor hetgeen zij genomen hebben. Wij kijken positief naar de toekomst. Er lopen weer geiten rond op ons bedrijf en daarnaast ook schapen. Op eerste Kerstdag is het eerste schaaplammetje geboren. En wanneer ik met mijn gezin rondom de tafel zit, voel ik mij de rijkste man op aarde.' 

Tekst: Astrid van Walsem

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden