Succesvolle pilot Leerzorg krijgt uitbreiding

Veel mensen zorgen voor een partner, familielid, vriend of buur. Die mantelzorg is mooi, maar soms ook intensief en zwaar. Er zijn mantelzorgers die hierdoor overbelast dreigen te raken. Om dit te voorkomen is er 'logeerzorg'. Degene die zorg nodig heeft, kan dan tijdelijk 'logeren' in bijvoorbeeld een verpleeghuis. De mantelzorger kan dan even op adem komen.

Regio - Sinds mei vorig jaar hebben de gemeenten Zeist, Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede bij wijze van proef deze logeerzorg aangeboden. Een groeiende groep inwoners maakte hier gebruik van. De gemeenten zijn trots dat ze de proef nu mogen uitbreiden, in samenwerking met het ministerie van VWS.

De uitbreiding houdt in, dat inwoners vanaf nu structurele logeerzorg kunnen krijgen. Structurele logeerzorg houdt in dat inwoners regelmátig kunnen gaan logeren, bijvoorbeeld eens per maand of eens per kwartaal. Voorheen konden inwoners logeerzorg alleen per kéér aanvragen. Die mogelijkheid blijft overigens gewoon bestaan. Structurele logeerzorg is een proef die loopt tot 1 februari 2021. Tegen die tijd wordt bekeken of deze structurele logeerzorg kan worden voortgezet. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) betaalt mee aan de proef en heeft deze zo mede mogelijk gemaakt.

Balans bewaken

Wethouder Brommersma: "Als mantelzorger weet ik zelf hoe lastig het kan zijn om de balans tussen werk, zorg en privé te bewaken. Het is bekend dat vooral het laatste, tijd voor de mantelzorger zelf, er nogal eens bij in schiet. Terwijl die momenten juist zo belangrijk zijn om de mantelzorg te kunnen volhouden. Met deze uitbreiding van logeerzorg hopen we onze inwoners en hun mantelzorgers nog beter te helpen om die goede balans te behouden." Logeerzorg kost een inwoner maximaal 19 euro per vier weken (de 'eigen bijdrage'). Degene voor wie wordt gezorgd, mag geen indicatie vanuit de Wet Langdurige Zorg hebben.

Zorgen voor de ander

Annemieke van Veen, projectleider van de proef: "Mensen vinden het vaak lastig om tijd en ontspanning voor zichzelf in te plannen, omdat dit voelt als het 'wegsturen' van hun naaste. Ik gun het eenieder zo verschrikkelijk dat we het inzetten van logeerzorg gaan zien als wat het echt is: goed zorgen voor jezelf, zodat je ook goed kunt zorgen voor de ander. Als je als mantelzorger uitvalt, is je naaste verder van huis.''

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden