Foto: Evelien Ribbens 2019

Moreel dilemma

Onlangs was ik op bezoek bij een oude dame, een nicht van mijn moeder. Tante Trudie noem ik haar. Ze zit er financieel warmpjes bij, dat zie je aan alles in haar huis en dat zegt ze ook. Ze is daar ook dankbaar voor, zegt ze. Ik kan altijd gezellig met haar kletsen, maar nu voerden we een behoorlijk felle discussie.

Ze vertelde me dat ze haar hulp, die ze al ruim dertig jaar heeft, gaat ontslaan omdat ze op kosten van de gemeente voor maar 19 euro per maand een huishoudelijke hulp kan krijgen. "Mijn buurvrouw heeft dat ook geregeld, en ik ben nog ouder dan de buurvrouw, dus heb ik er ook recht op. Gewoon even een gesprekje aan de keukentafel met een mevrouw en je komt op een wachtlijst en dan krijg je een hulp."

Ik ken door mijn werk de wet die deze hulp mogelijk maakt, erg goed. Dat is de WMO. Tot 2019 was die inkomensafhankelijk, maar dat is afgeschaft. Nu mag iedereen die denkt zelf het huishouden niet meer aan te kunnen en ook niemand in de omgeving heeft die dat kan doen, een beroep op de WMO doen. In De Bilt wel na een kritisch gesprek met een medewerker van het Sociaal Team overigens. Dat geeft dus situaties zoals tante Trudie vertelde.

'Ook gemeentes kunnen hun geld maar een keer uitgeven'

Ik zei tegen tante Trudie dat gemeentes niet blij zijn met het feit dat ook mensen die geld zat hebben, nu een WMO-voorziening kunnen krijgen voor zo weinig geld. Zeker als je al jaren een hulp hebt waar je tevreden over bent en die je moeiteloos kan betalen, is het toch onzin om die te ontslaan, omdat het je geld uitspaart. Gemeentes kunnen hun geld ook maar een keer uitgeven.

Dus als er veel aan de WMO moet worden uitgegeven, gaat dat ten koste van de bibliotheek, het zwembad, de sportvelden, cultuur of welzijnswerk. Tante Trudie is een fanatiek lezer en een trouwe bezoeker van de bibliotheek. Ze liet zich na wat discussie door mij overtuigen. Ze houdt haar trouwe hulp en betaalt die ook zelf.

Beste lezer, wat vindt u? Moeten we alles waar we recht op hebben, ook claimen of toch een eigen morele afweging maken? Oftewel, betaal je je huishoudelijke hulp zelf als je dat kan of moet de gemeente dat gaan doen vanwege een volgens mij rare verandering in de wet?

Evelien Ribbens

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden