Duchenne Heroes is zeven dagen volle bak genieten van de mooiste singletracks en gravelpaden van de Vogezen naar het Drielandenpunt.
Duchenne Heroes is zeven dagen volle bak genieten van de mooiste singletracks en gravelpaden van de Vogezen naar het Drielandenpunt. (Foto: )

Bikkelen voor onderzoek naar ziekte

De in De Bilt woonachtige Robert van Kats gaat van 6 tot en met 12 september 2020 de strijd aan voor kinderen met Duchenne spierdystrofie tijdens dé meest uitdagende offroad mountainbiketocht van Europa: Duchenne Heroes.

De Bilt - Samen met zo'n 300 mountainbikers legt hij in een week maar liefst 700 kilometer af. Robert maakt deel uit van de Duchenne Heroes, die maar één doel voor ogen hebben: zoveel mogelijk geld bij elkaar halen voor onderzoek naar de ziekte van Duchenne.

Duchenne Heroes vindt dit jaar voor de 15e keer plaats en start in Frankrijk. Duchenne Spierdystrofie is een erfelijke, ongeneeslijke aandoening, die het complete spierstelsel aantast. Ook het hart ontbeert na verloop van tijd de kracht om het lichaam aan de gang te houden. In Nederland hebben ongeveer 800 jongens de ziekte van Duchenne. Meer dan de helft van hen haalt de dertig, maar veel patiënten overlijden voor hun twintigste.

Zevenhonderd kilometer fietsen is voor de Duchenne jongens niet mogelijk, en daarom doen de Duchenne Heroes het voor hen. De tocht leverde vorig jaar ruim 950.000 euro op en de organisatie zet dit jaar alles in zijn werk om dat bedrag te overtreffen. Daar draagt Robert graag zijn steentje aan bij.

Sponsoren

De komende maanden staat voor Robert in het teken van trainen en het werven van sponsors. "Ik ben goed op weg, maar ik kan nog steeds alle steun gebruiken. Bedrijven en particulieren, iedereen kan zijn steentje bijdragen. Alle beetjes helpen'', aldus Robert.

Zwaar, technisch, heel mooi

Duchenne Heroes gaat dit jaar op 6 september van start in de Franse Vogezen. Vervolgens gaat de tocht via Duitsland, Luxemburg en de Belgische Ardennen naar Nederlands Limburg. De routes zijn uitdagend, zwaar en technisch. Per dag wordt er 100 kilometer afgelegd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden