What Els
What Els (Foto: Els van Stratum)

Echt geen maatje meer...

What Els

Beste What Els, Weet je wat ik frustrerend vind? Als ik in winkel A een broek in maatje 40 aantrek en die makkelijk dicht krijg en ik vervolgens in winkel B die zelfde maat 40 nog niet eens over de helft van mijn bovenbenen omhoog krijgt. Ik vertik het om dan een maat groter te proberen. Bijzonder vervelend dat niet alle merken dezelfde confectiematen hanteren, want welke maat heb ik nou eigenlijk. Het is erg slecht voor mijn zelfvertrouwen. Ben ik hier de enige in? Groetjes, Sonja

Beste Sonja, Ik begrijp je frustratie helemaal. En nee, je bent hier niet de enige in. Echter, laat de keuze van die mooie broek niet afhangen van een maatje meer. Het gaat erom dat het lekker zit en zeker niet te strak. Maten kunnen per kledingstuk nog al eens anders zijn. Dat ligt niet aan jou, maar aan het model van het kledingstuk. Zo heb je misschien in een strakke jeans een maatje 42 nodig en voor een wijde rok met elastiek in de taille maat 38. In Europese maten zit ook nog verschil. Van 0 tot 10 of small, medium en large. Ook daar zijn fijne omreken tabellen voor. Zo kan een Italiaanse broek een flink stuk kleiner uitvallen. Ja, de ladies daar zijn doorgaans iets ranker van stuk. Als je wil weten welke confectiemaat je hebt bezoek dan eens de site berekenen.nl en vul dan confectiemaat in. Er staat precies uitgelegd hoe je met een meetlint alles bij jezelf op moet meten. Vervolgens voer je al je centimeters in en rekent het programma voor je uit welke confectiemaat je hebt. Laat de uitkomst je niet van je stuk brengen, het is maar een cijfer! Kleding moet gewoon lekker zitten, ongeacht de maat die op het label staat.

Ik geef toe dat ik ook niet blij word als de rits van een maat 40 niet meer dicht gaat. Voor mij een soort alarmbel, want dan moet ik iets gaan doen. Mocht de maat echt er toe doen, een goeie tip dan om naar wijdere kleding te gaan zoeken. De kans is groot dat een maatje kleiner je ook prima past. Lijnen en meer bewegen om wat kilo's kwijt te raken is ook een optie natuurlijk.

bcwhatels@gmail.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden