Erik den Hertog, opgeleid als planoloog, is fractievoorzitter van Bilts Belang.
Erik den Hertog, opgeleid als planoloog, is fractievoorzitter van Bilts Belang. (Foto: Julie Houben)

Ken uw raadslid: Ik vind mezelf geen raspoliticus

De gemeenteraad van De Bilt telt 27 leden, verdeeld over twaalf partijen. In deze rubriek laten we u nader met hen kennismaken. Waarom zijn ze de politiek in gegaan, wat zijn hun ambities en wat willen ze voor deze gemeente en haar burgers bereiken?

Vraagbaak
Erik wordt als raadslid regelmatig aangesproken over dingen die er spelen. Zoals door bezorgde ouders op school, vanwege de beoogde bouwlocatie in de buurt. "Met mijn kennis van de gemeentelijke besluitvorming kan ik ze dan geruststellen: de gemeente bepaalt niet 'zomaar' dat hier huizen komen. Dat bleek ook. De raad heeft alle locaties geschrapt."

Erik den Hertog is fractievoorzitter van Bilts Belang. Zijn dossiers leest hij tijdens zijn diensten in de fietsenstalling bij Utrecht Centraal, of als zijn jongste een middagdut doet. In huize Den Hertog is de vrouw de hoofdkostwinner. 'Wij zijn blij met deze constructie.'

Bijzonder om te zien hoe elke fractievoorzitter deze parttime baan van ongeveer 20 uur per week op zijn eigen manier inpast in zijn of haar leven. Voor Erik den Hertog (37) komt het werk sinds een jaar bovenop zijn kleine baantje bij de NS fietsenstalling en zijn onbezoldigde 'hoofdbaan' als huisman. "Ik heb een HBO-opleiding planologie en ruimtelijke ordening afgerond maar vond geen werk in die richting vanwege de crisis in 2008. Om toch wat te verdienen heb ik mijn werk in de fietsenstalling maar weer opgepakt. Toen we zeven jaar geleden vanuit Utrecht naar De Bilt verhuisden met ons eerste kind op komst, wilden we allebei dat er één ouder veel thuis was bij onze kinderen. Mijn vrouw was docent geschiedenis, met de mogelijkheid door te groeien als ze full time werkte. Inmiddels is ze conrector. We zijn nog steeds blij met deze constructie."

Toevallig
Het raadslidmaatschap kwam eigenlijk toevallig op Eriks pad. "Ik kreeg behoefte om meer met mijn hersenen en liefst ook met mijn opleiding te doen. Maar dat moest wel te combineren zijn met de zorg voor huis en kinderen. Toevallig was er precies in die periode (en nu weer!) veel te doen over het vreemde parkeerbeleid rond de Albert Heijn, waar ik vlak naast woon. Bepaald geen planologisch hoogstandje. Waarom had de gemeente die onwerkbare in- en uitrijrichtingen goedgekeurd? Ik vroeg het aan een oud-gemeenteraadslid bij mij in de straat. Die bleek van Bilts Belang te zijn. Zo kwam het dat ik vier jaar geleden aanschoof bij een fractievergadering. Het was een leuke club en qua ideeën sloten ze goed bij mij aan: een beetje tussen VVD en D66 in. Zij konden wel wat 'jong elan' gebruiken en vroegen of ik commissielid wilde worden. Dan ondersteun je de fractie met dossierkennis en standpuntbepaling in bepaalde beleidsdomeinen. Dat werd natuurlijk de ruimtelijke ordening."

Begin 2019 nam Erik het fractievoorzitterschap over. "We hebben maar één zetel dus het is best pittig. Vooral de twee avonden dat ik minimaal van huis ben vind ik een nadeel. Is mis nu het bedritueel met mijn oudste van zes. Leukst aan dit werk vind ik het sparren met mijn twee commissieleden over onze standpunten, de gesprekken met bewoners en de constructieve samenwerking die ik met sommige andere raadsleden heb. Minder leuk zijn de ellenlange raadsvergaderingen, waarvan je de uitkomsten meestal al weet."

Erik vindt zichzelf geen 'raspoliticus'. "Ik denk vooral zakelijk. Zo vind ik het niet slim om in deze tijd van groot geldgebrek als gemeente veel geld aan duurzaamheidsbeleid uit te geven. Wat mij betreft nog geen hele wijk van het gas af maar wachten tot het beleid landelijk helder is. Groenonderhoud en rattenbestrijding kosten ook geld. Dat vind ik voor nu urgenter en zinvoller. Ondertussen draag ik als individu mijn duurzame steentje bij. Ik doe alles op de fiets en zo voed ik mijn kinderen ook op. Maar fietsen is dan ook mijn passie, naast hardlopen."

Tekst: Julie Houben

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden