Foto: Marie-Louise Geurtsen

Zonnepanelenvelden

Grootschalige velden met zonnepanelen schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond. Net als u, kom ik ze ook regelmatig tegen, zoals bijvoorbeeld langs de A1 bij Eemnes. Zonne-energie is goed voor het CO2-neutraal maken van onze maatschappij. Landschappelijk gezien vind ik de zonnevelden verre van ideaal. Weilanden worden omgetoverd tot blauwe zeeën van aaneengesloten monocultuur in een industrieel zonneveld. Bij de aanleg van de velden wordt veel te weinig rekening gehouden met de bestaande ruimtelijke structuren en karakteristieke uitstraling van het landschap en dat mensen bij zichtlocaties permanent tegen een industriepark aan moeten gaan kijken. Een slechte zaak.

Op 16 en 24 maart zijn er in Maartensdijk en De Bilt bijeenkomsten met betrekking tot zonnevelden binnen de gemeente De Bilt. Samen met burgers wil de gemeente kijken naar vraagstukken als “Waar zijn kansen voor zonnevelden?”, “Waar moeten ze niet komen?” en “Hoe moet de participatie vanuit de diverse partijen eruit gaan zien als er een veld komt?” Voor de uitnodiging en hoe in te schrijven, zie www.debilt.nl/nieuwsoverzicht/praat-mee-over-zonneveldenbeleid.

Ik hoop dat veel mensen naar de bijeenkomsten toe zullen komen en dat we met elkaar blanco het gesprek in kunnen gaan, op zoek naar een oplossingen en uitgangspunten.

Vanuit de gemeente is bij de bijeenkomsten er helaas geen sprake van blanco uitgangspunten! Het eerste door een commercieel projectontwikkelaar ontwikkelde veld van tien hectare is al in een vergevorderd stadium qua planning en vergunningsaanvragen. Geplande locatie is de weilanden tussen de A27 en Koningin Wilhelminaweg (nabij restaurant Helden) in Maartensdijk. Dit veld komt permanent vol in het zicht voor iedereen die daarlangs komt te liggen. Door de gemeente wordt de ontwikkeling van deze locatie maar al te graag ondersteund. Al diverse keren is aangegeven dat het zonneveld bij Maartensdijk er gaat c.q. er moet gaan komen.

Ik mag aannemen dat wanneer de gemeente met burgers in gesprek wil gaan over het gaan voeren beleid rondom zonnevelden, dat het zonneveld bij de A27 niet al als uitgewerkt plan en een soort “zwaard van Damocles” boven ons hoofd hangt en van tafel is. Veel vertrouwen heb ik hierin helaas niet…

Vindt u het ook belangrijk dat het open en groene karakter van onze gemeente behouden blijft? Bent u verder ook van mening dat we met elkaar moeten kijken hoe we – vanuit een blanco point of view – verduurzaming kunnen inpassen in het landschap, laat dan 16 en 24 maart uw stem horen! Wanneer we onze krachten bundelen, staan we sterk en heb ik er vertrouwen in dat er voor de verduurzamingsnota alternatieve oplossingen gevonden worden dan grote zonnevelden in onze weilanden!

Op www.petities.nl (zoeksleutel De Bilt) staat een petitie open tegen het geplande zonneveld in Maartensdijk. Ik hoop dat u de petitie steunt, ruim 430 ondertekenaars gingen u al voor!

Column door Edwin Plug

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden