Theo Aalbers, fractievoorzitter van de ChfristenUnie. FOTO: Julie Houben
Theo Aalbers, fractievoorzitter van de ChfristenUnie. FOTO: Julie Houben (Foto: Julie Houben)

Ken uw raadslid: We moeten meer omzien naar elkaar

De gemeenteraad van De Bilt telt 27 leden, verdeeld over twaalf partijen. In deze rubriek laten we u nader met hen kennismaken. Waarom zijn ze de politiek in gegaan, wat zijn hun ambities en wat willen ze voor deze gemeente en haar burgers bereiken?

Man van de inhoud
Theo: "Ik ben echt iemand van de inhoud. Ik kan aardig de essentie uit grote lappen tekst halen, dat deed ik tijdens mijn werk ook. Woordvoering is minder mijn ding. Ik blijf ook altijd zonder problemen binnen de 12 minuten spreektijd. Ik bewonder het gemak van spreken van sommige anderen in de Raad."

Theo Aalbers (68) is fractievoorzitter van de ChristenUnie. Hij doet het werk met toewijding maar hoopt eigenlijk dat hij na deze raadsperiode het stokje aan de volgende generatie kan overdragen. 'Dit zijn toch ook de beste jaren van je pensioen.'

Tot zijn 65e werkte Theo Aalbers bij het RIVM. Hij begon daar in 1986 na een promotie op het gebied van biochemie aan de TU in Delft. "We zijn in dit huis in Brandenburg komen wonen en hebben er vier kinderen gekregen die inmiddels al lang het huis uit zijn. Ik werd lid van de lokale ChristenUnie en vanaf 2014 was ik commissielid op het gebied van de openbare ruimte. Dat sloot mooi aan bij mijn kennis en werkervaring op het gebied van afvalbeleid en duurzaamheid. Bij de verkiezingen van 2018 kreeg ik de vraag of ik mij als raadslid verkiesbaar wilde stellen. De ChristenUnie kreeg één zetel dus werd ik ook fractievoorzitter." Hij vindt het mooi werk maar ook veel werk. "Ik ben bijna drie avonden per week weg. Ook niet altijd even gezellig voor mijn vrouw. En dit zijn toch de beste jaren van mijn pensioen."

Lokaal sociaal verbond
In 2022 is het dus tijd voor een opvolger. Tot die tijd zet Theo zich vol overgave in voor de goede zaak. En gelukkig staat hij er toch niet helemaal alleen voor, vertelt hij: "De ChristenUnie heeft samen met de PvdA, de SP en fractie Connie Brouwer het Lokaal Sociaal Verbond opgericht. We zijn met vijf raadsleden en trekken waar het kan samen op. Dat betekent dat we maandelijks samen de raadsvergaderingen voorbereiden en bepalen wie namens ons het woord voert. Dat zijn fijne bijeenkomsten met leuke mensen. Veel sparren en minder lezen, want we verdelen de soms vuistdikke dossiers qua leeswerk. Bovendien heeft het ook politiek effect want samen sta je sterker."

Natuurlijk zijn er soms verschillen tussen de vier partijen maar op gemeentelijk niveau speelt dit minder, aldus Theo. "Over issues rond milieu en het sociale domein denken we in grote lijnen hetzelfde, al is bij mij het basisprincipe 'Heb uw naaste lief gelijk uzelve' en bij de andere drie 'ook zorgen voor de zwakkeren in de samenleving'."

Tekst:Julie Houben

'Omzien naar elkaar': het zit diep in Theo's wezen en in zijn politieke ambitie. "Het lijkt hier allemaal zo goed geregeld maar kijk hoe moeilijk vluchtelingen een status krijgen en hoe er wordt bezuinigd op het sociale vangnet vanuit de overheid. Mensen die juist extra support vanuit de overheid nodig hebben, zijn vaak het minst mondig. Die hoor je niet massaal bij beleidsplannen die hen hard raken, zoals wel het geval is als er huizen gebouwd dreigen te worden op plekken die burgers niet zien zitten. Mensen die het moeilijk hebben zijn te druk met overleven. Voor hén moet de politiek dus opkomen, ook lokaal." Als Theo straks meer tijd heeft, gaat hij die ook vanuit deze levensovertuiging besteden. "Ik pak mijn werk als wijk-ouderling bij de Dorpskerk weer op, waarbij ik zieke en eenzame mensen bezoek, daarnaast de mantelzorg voor mijn oom en vrijwilligerswerk voor natuurorganisaties. Maar ik denk ook aan mezelf: sporten, wandelen in de bergen en reizen maken met mijn vrouw. Maar eerst zorgen dat meer jonge Christenen ons ontdekken. Een jonge vrouw namens de ChristenUnie in de Raad, dat lijkt me wel wat."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden