Zowel de school als Vialis kijken terug op een geslaagde en verkeersveilige ochtend.
Zowel de school als Vialis kijken terug op een geslaagde en verkeersveilige ochtend. (Foto: )

Patioschool de Kleine Prins voor verkeersveiligheid

Lussen in de weg, verkeerslichten en iVRI’s allemaal termen waar leerlingen van groep 7 op Patioschool de Kleine Prins vanaf nu bekend mee zijn. In samenwerking met Veilig Verkeer Nederland heeft Koninklijke VolkerWessels onderneming Vialis het lesprogramma ‘Vialis on Tour’ ontwikkeld. Een interactief programma dat op basisscholen wordt gegeven en die leerlingen bewust maakt van verkeersveiligheid.

De Bilt - Vialis zorgt voor beschikbaarheid en doorstroming in het verkeer, zodat iedereen met plezier blijft reizen. Door het geven van lessen op basisscholen neemt Vialis de leerlingen mee in de urgentie van verkeersveiligheid, want hoe zorgen we er allemaal voor dat iedereen weer veilig thuiskomt aan het einde van de dag?
Aan de hand van filmpjes en animaties, waar ze ook een kijkje in een verkeersregelautomaat kregen, werd al snel duidelijk dat het nog niet zo makkelijk is als dat het lijkt. Er werden veel vragen door de leerlingen gesteld zoals “Als je die lussen hebt die zien dat je bij een stoplicht staat, waarom moet je dan nog een paar keer op een knopje drukken voordat die op groen gaat?”

Om ze een verkeerssituatie echt te laten ervaren en ze te laten experimenteren met regelingen, was er op het schoolplein een kruispunt nagebootst. Alle kinderen kregen een rol in het spel zoals verkeerslicht, automobilist of fietser. Er werd gestart met een kruispunt zonder regelingen “je rijdt nu iemand omver op het zebrapad!” en langzaamaan zagen de leerlingen dat het correct aansturen van verkeerslichten veel ongelukken kan schelen.
Na het spel werden de kinderen uitgedaagd om in groepjes een veilig, efficiënt maar ook mooi kruispunt te ontwerpen op papier. Deze zijn aan de groep gepresenteerd en de leerkracht van de groep heeft uiteindelijk het beste ontwerp gekozen.

“Op de Patioschool komt meer dan 50% van de leerlingen dagelijks met de fiets naar school. Ze steken dan ook drukke kruispunten over. Natuurlijk is het fijn als er verkeerslichten zijn, maar we leren ze dat ze zelf moeten blijven opletten. Het is dan ook goed om te zien dat bedrijven als Vialis hun verantwoordelijkheid nemen om ook de jeugd te betrekken bij verkeersveiligheid,” aldus Aram Tonus, directeur Patioschool de Kleine Prins.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden