Martin van Veelen, columnist, BBC
Martin van Veelen, columnist, BBC (Foto: )

Column: Onzekerheid

Het lukt me vandaag niet om mij echt goed te concentreren op het schrijven van een column, dus mijn bijdrage deze week zal niet tot de taalkundige top gaan horen.

De onzekerheid over waar we nu precies aan toe zijn, is voor mij de hoofdreden voor het gebrek aan concentratie. Hoe zijn we met z’n allen in deze pandemie beland en hoe pakken we het nu met elkaar aan? Ik ben een getallenfreak en ik puzzel me gek tussen al die grafieken en overzichten.

Daarnaast verbaas ik me over het enorme verschil: mensen die het heel serieus nemen en mensen die het allemaal maar flauwekul vinden.

Ook nadenken over berichten: Je kunt weer vissen zien zwemmen in Venetië. De luchtkwaliteit is enorm verbeterd. Bedrijven die een slaatje slaan uit de verkoop van mondkapjes. Ouderen die geen bezoek meer krijgen. Kinderen in lastige thuissituaties. En nog een heleboel onzekerheden om over te piekeren.

'laat staan wat de meeste kinderen nu ervaren'

Direct na de persconferentie van onze premier op 15 maart zijn de scholen aan de slag gegaan met het opzetten van thuisonderwijs en de opvang van kinderen van ouders die het thuis niet kunnen regelen. Wat een onzekerheid voor al die leerkrachten.

Ja, een keer voor een ziek kind wat huiswerk in orde maken, is wel wat anders dan voor enkele weken voor je hele klas goed thuisonderwijs organiseren. Voor enkele weken of misschien wel enkele maanden!

En wat lastig voor al die ouders: Het is al een klus om kinderen goed op te voeden en te verzorgen, vaak in combinatie met een baan, maar dan nu ook nog een paar uur per dag je kind begeleiden met schoolwerk.

En dan al die kinderen die in een klap hun vastigheid kwijt zijn en bovendien ook een heleboel van de algemene onzekerheid meekrijgen: kleine potjes hebben grote oren.

Wij als volwassenen begrijpen het niet helemaal of helemaal niet, laat staan wat de meeste kinderen nu ervaren.

Terwijl ik dit schrijf, krijgen we een NL-Alert……….. dat zou toch overbodig moeten zijn. Naast alle zaken die we met z’n allen al prima hebben geregeld, geeft dit aan dat we ook nog wat te leren hebben.

Het thuisonderwijs is een uitdaging, maar hierbij wil ik wat onzekerheid wegnemen: doe in ieder geval je best en als we weer ‘gewoon’ naar school kunnen, is er een zekerheid: we pakken de draad wel weer op.

Martin van Veelen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden