Jos van Beerschoten onderweg met de boodschappen. (Foto: pr)
Jos van Beerschoten onderweg met de boodschappen. (Foto: pr) (Foto: )

Vrijwilliger Jos vertelt wat hij doet tijdens de coronacrisis

De Bilt - In deze tijd waarin de maatregelen rond het Coronavirus zijn aangescherpt en iedereen thuis zit, zijn er ontzettend veel mensen die zich vrijwillig inzetten om anderen te helpen. Er komen veel mooie, inspirerende verhalen voorbij die de Vrijwilligerscentrale graag laat zien. Met de telefoon op speaker wordt gebeld met Jos van Beerschoten, al jaren vrijwilliger bij MENS De Bilt.

Jos is normaal gesproken vrijwilliger op de boodschappen Plusbus bij MENS De Bilt. Momenteel is deze dienst verandert in 'De Boodschappenservice', voor mensen die zelf geen boodschappen kunnen halen, of geen mensen in hun omgeving hebben om dit te doen.

Jos vertelt: ”Ik krijg een boodschappenlijstje door, en boodschappen haal ik dan uit de supermarkt en breng ze bij de mensen thuis. Ook pakketten van de Voedselbank breng ik rond voor de mensen die zelf de voedselpakketten niet kunnen ophalen.”

Niet alleen maar Corona

De mensen die de boodschappen ontvangen behoren vaak tot de risicogroep. “Maar ik zorg heel goed voor mezelf hoor”, zegt Jos. “Ik zet de boodschappen dan voor de deur, of op de drempel, en zorg dat we anderhalf afstand te houden. Het contact is soms kort en dan ben ik snel weer weg. Maar de andere keer maak ik een praatje en probeer het over de gewone dingen te hebben en niet teveel over alleen maar Corona.”

“De mensen zijn zo ontzettend dankbaar dat ik dit voor ze doe. En ze vinden het fijn dat er een gewone bus staat en niet eentje van de Voedselbank. De mensen zouden zich anders toch erg opgelaten voelen.”

 Vrijwilligerswerk juist nu

Wat Jos drijft om dit vrijwillig te doen? “Het geeft mij een heel goed gevoel om wat terug te kunnen doen voor mensen. Zo kon ik laatst ook boodschappentassen doneren bij de Voedselbank, zoiets kleins geeft me dan een goed gevoel. Mensen zitten in nood met het Coronavirus, ik wil wat voor mensen betekenen.”

“Ik heb zelf moeite met het boodschappen doen in grote winkels zoals Mediamarkt en Karwei. Daar krijg ik zelf hulp bij door mijn vriendenkring of door de andere vrijwilligers op de bus. Het voelt zo fijn dat ik dan ook wat terug kan doen”

“En nog iets hè, wat mijn werk zo leuk maakt", gaat Jos door de luidspreker van de telefoon verder: “Ik vind het zo machtig mooi met de grote bus door de smalle straatjes te rijden. Achteruit rijden, keren is echt een uitdaging soms. Dat vind ik heel leuk!” 

“Ik ben ermee bezig om een camera op mijn dashboard te maken, zodat iedereen kan meekijken. Vroeger had je de rode SWO bus rondrijden in de Bilt. Mijn vader had een autobedrijf in Groenekan en die repareerde altijd deze bus. Wanneer ik dat als jongetje zag, dacht ik altijd ‘later wil ik ook in zo’n grote bus rijden’. En nu doe ik dat!”

Weer eens wat anders dan pannenkoeken bakken

Jos is in oktober ook vrijwilliger geweest op de 'pannenkoek-bakdag' waar hij samen met vrijwilligers van de bus, binnen twee uur tijd 300 pannenkoeken heeft gebakken voor oudere mensen. 

Daarnaast helpt Jos ook mensen bij technische problemen. Jos legt uit: “Als bijvoorbeeld de televisie het niet doet dan verhelp ik dat meteen. Dat was vorige week, ik fiets er naar toe, want in deze tijd moeten mensen wel gewoon tv kunnen kijken, toch? En als er niemand is die zoiets voor hen kan doen, doe ik het graag.”

Wie ook geïnteresseerd is in vrijwilligerswerk en benieuwd naar wat er allemaal te doen is, kan een kijkje nemen in de vacaturebank van de vrijwilligerscentrale via: www.mensdebilt.nl .

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden