Duitse krijgsgevangenen op de Utrechtseweg bij De Bilt . (Foto: Utrechts Archief)
Duitse krijgsgevangenen op de Utrechtseweg bij De Bilt . (Foto: Utrechts Archief) (Foto: Utrechts Archief )

Online Museum De Bilt blijft als enige helemaal open

De Bilt - 
Terwijl in het hele land de musea hun deuren hebben gesloten, is het Online Museum De Bilt open. Het OMDB is namelijk het enige museum dat volledig digitaal is. Het museum is bovendien virusvrij, waardoor iedereen het gewoon kan blijven bezoeken.

Het Online Museum gebruikt gactuele ontwikkelingen om parallellen te zoeken met het plaatselijke verleden. Daarom maakt het museum de allerlaatste historische informatie zichtbaar op het gebied van zorg en gezondheid en de ziekten en epidemieën die inwoners van De Bilt en omgeving hebben getroffen.

Het museum beschrijft kerken en landhuizen, herbergen en hotels, forten en fabrieken. Maar ook ruzies, feesten en veldslagen en de mensen daarachter zoals de vorsten en bestuurders, de medici en wetenschappers, schrijvers en schilders en, niet te vergeten, de gewone mensen.

Terwijl overal in het land de herdenkingen en festiviteiten voor 75 jaar bevrijding worden afgeblazen, heeft het Online Museum een rondleiding geprogrammeerd door de Tweede Wereldoorlog. Deze digitale wandeling voert de bezoeker langs gebeurtenissen, ontwikkelingen en herinneringen van mensen in De Bilt, Bilthoven, Maartensdijk, Groenekan en Hollandsche Rading tot in het jaar 1944.

Het begin is https://onlinemuseumdebilt.nl/rondleiding-tweede-wereldoorlog. Binnenkort komt het vervolg beschikbaar, dat de hongerwinter en de bevrijding behandelt.

Voor de oorlog stemden in De Bilt en Maartensdijk veel inwoners op de NSB; na 1940 werd er juist veel verzet georganiseerd. Maar het dagelijks leven werd ontwricht en het kostte moeite om aan eten te komen. Vooral de belevenissen van jongeren brengen de oorlog tot leven.

Een citaat uit de bijdrage van Piet Meijer (1934), die de oorlog als jongen meemaakte:

In de dagen kort na de bevrijding was er ook een optreden van de Biltse Harmonie, voor zover de leden nog een bespeelbaar instrument hadden. Het was in de kleuterschool, de ramen waren open en het publiek stond op straat. Indrukwekkend was het Wilhelmus aan het einde. Ik kende het niet omdat het door de bezetter verboden was en ik was erg verbaasd dat alle volwassenen het wel kenden. Ze zongen het uit volle borst mee, sommigen met tranen in de ogen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden