Burgemeester Sjoerd Potter belt met een inwoner via de Biltse Telefoonlijn. (Foto: pr)
Burgemeester Sjoerd Potter belt met een inwoner via de Biltse Telefoonlijn. (Foto: pr) (Foto: )

Burgemeester belt met ouderen

De Bilt - De Biltse telefoonlijn is onlangs van start gegaan. Met dit lokale initiatief bellen vrijwilligers regelmatig met ouderen en kwetsbaren uit gemeente De Bilt. Een mooie manier om anderen een hart onder de riem te steken.

Door de coronacrisis is er veel veranderd in het dagelijks leven. Activiteiten zijn afgelast en we kunnen niet meer bij elkaar op bezoek. Voor ouderen en kwetsbaren ligt eenzaamheid op de loer. Met de Biltse telefoonlijn bellen vrijwilligers een keer per dag of per week met iemand die anders weinig tot geen contact meer heeft met de buitenwereld. Een mooie en simpele manier om een beetje op elkaar te letten.

In de praktijk blijkt de telefoonlijn een succes. Er zijn mensen die graag gebeld willen worden en mensen die met plezier een ander bellen. Inmiddels zijn 50 mensen aan elkaar gekoppeld. Van te voren krijgt de beller een lijstje met tips om een goed telefonisch gesprek te voeren. En uiteraard horen ze wie ze gaan bellen. Ook met degene die gebeld gaat worden wordt vooraf contact opgenomen zodat zij weten wie ze aan de telefoon kunnen verwachten.

Toen een vrouw hoorde dat de burgemeester haar zou bellen, zei ze: "Dat is grappig. Hij heeft een burgemeestersketen op. Ik een Ata alarmknop". Een man die emotionele spanning ervoer, had het geluk dat hij net een beller trof die simpele ademhalingsoefeningen met hem kon doen. Dit gaf hem letterlijk ruimte. Een andere beller meldde dat ze een gezellig gesprek had gehad en dat ze hadden afgesproken al doende te bespreken hoe ze het beiden ervoeren. Dat is ook het doel van de Biltse telefoonlijn: passende aandacht geven.

Burgemeester Sjoerd Potter deed een oproep via Twitter: "Vandaag ga ik als burgemeester ook inwoners bellen die als gevolg van het coronavirus minder persoonlijk contact hebben. Goed voorbeeld doet namelijk goed volgen. Help jij ook mee met de Biltse telefoonlijn?"

Ook iemand willen bellen of gebeld willen worden? Neem dan contact op met: maatjes@mensdebilt.nl, tel: 030 - 744 05 95 tijdens werkdagen tussen 9.00 en 16.00 uur bereikbaar.

De Biltse telefoonlijn is een initiatief van MENS De Bilt en Samen voor De Bilt. MENS De Bilt is dé welzijnsorganisatie voor maatschappelijke ondersteuning in gemeente De Bilt. Samen voor De Bilt is een netwerkorganisatie en brengt bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties bij elkaar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden