NVA-directeur Karol Henke met inzetje van het blauw verlichte kantoorpand van de Nederlandse Vereniging voor Autisme aan de Weltevreden.
NVA-directeur Karol Henke met inzetje van het blauw verlichte kantoorpand van de Nederlandse Vereniging voor Autisme aan de Weltevreden. (Foto: )

Kantoorpand in het blauw voor autisme

De Bilt - 
Wie ’s avonds over de Biltse Rading rijdt, is het misschien al opgevallen: het kantoorpand naast Vrijeschool Het Zonnewiel is blauw verlicht. Aan de Weltevreden 4A is de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) gevestigd. En donderdag 2 april is het Wereld Autisme Dag. Wereldwijd worden op deze dag gebouwen blauw verlicht.

Door gebouwen op 2 april blauw te (laten) verlichten, wil de NVA laten zien dat autisme er gewoon mag zijn. "Nog altijd zijn er veel mensen die niet open durven te zijn over hun autisme als gevolg van het stigma rond de diagnose”, vertelt NVA-directeur Karol Henke. "Hierdoor kunnen zij ook niet vragen om die kleine aanpassingen die het leven aangenamer kunnen maken. Bijvoorbeeld een werkplek zonder al te veel storende prikkels.”

De NVA organiseert rondom 2 april elk jaar de Autismeweek, om aandacht te vragen voor de 200.000 mensen met autisme in ons land. Dit jaar verloopt deze week heel anders dan gepland. Optredens bij talkshows gaan niet door en de meeste activiteiten, zoals een symposium en een filmmiddag, moesten worden uitgesteld. De Autismevriendelijkheidsprijs wordt online uitgereikt en de verschillende gespreksgroepen kunnen niet plaatsvinden.

Prikkels

De oproep van de overheid om sociale contacten te beperken, klinkt veel mensen met autisme als muziek in de oren. "Ik ben dus al jaren heel goed bezig!”, grapte Fabian Franciscus, cabaretier met autisme, meteen daarna. Toch wil dat niet zeggen dat deze periode van sociale onthouding voor minder prikkels zorgt. Mensen met autisme reageren vaak anders op prikkels dan mensen zonder autisme. Ook mensen met andere klachten zoals bijvoorbeeld burn-out, hersenletsel, dementie of hoogbegaafdheid hebben vaak te maken met problemen bij prikkelverwerking.

Informatie- & Advieslijn

"Ons leven is abrupt ingrijpend veranderd. Iedereen moet zich aanpassen, maar mensen met autisme hebben daarvoor meer tijd nodig. Als onze premier de ene avond zegt: 'het is wel erg, maar niet zo heel erg' en de president van Frankrijk zegt de volgende ochtend 'het is oorlog'. Hoe leg je dat uit aan iemand? Laat staan aan iemand met autisme", vertelt Henke. Bovendien zorgt de onvoorspelbaarheid voor veel onrust. Henke: "De structuur is weggevallen. Kinderen krijgen plotseling thuis les, maar dat is verwarrend voor kinderen met autisme. School is school en thuis is thuis. Als dat verandert, geeft dat stress.”

Daarom heeft de NVA extra telefoonlijnen geregeld. De Informatie & Advieslijn, waar iedereen met vragen over autisme terecht kan, is elke werkdag van 10.00 tot 14.00 uur bereikbaar via 030 22 99 800 en per mail via advies@autisme.nl. Op www.autisme.nl staat heel veel informatie, zoals tips hoe je kinderen thuisonderwijs geeft en hoe je ze gerust kunt stellen over het coronavirus.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden