Grégory en Lieke met dochters Maud en Aimée die het heerlijke voorgerecht Tartare Vitello Tonato en dessert 'Snickers' vasthouden.
Grégory en Lieke met dochters Maud en Aimée die het heerlijke voorgerecht Tartare Vitello Tonato en dessert 'Snickers' vasthouden. (Foto: Astrid van Walsem)

Brasserie Le Nord: culinaire take away

Bilthoven - De gehele brasserie is van boven tot onder gedweild, gebezemd en afgestoft. Alles blinkt en de muren zijn in een nieuw verf jasje gestoken. In de keuken klinkt gerommel in het verder lege, stille restaurant. De enige gasten zijn de achter de laptop zittende 7- en 4 jarige dochters van de eigenaren Fransman Grégory Nicole en zijn vrouw Lieke.

Door Astrid van Walsem

Lieke: "Een week voor de beruchte zondag 15 maart werd het al een stuk rustiger. We hielden met vele scenario's rekening, maar niet dat wij alles binnen een half uur moesten gaan sluiten. We hebben snel alle reserveringen afgebeld en al het eten vacuüm verpakt. En maandag gingen wij gelijk bakjes inslaan, want we wisten meteen dat wij dan tijdelijk de focus wilden verleggen op de catering."

Grégory: "Het contact met de klanten is heel belangrijk en dat willen wij in deze tijd ook graag onderhouden. En gelukkig kunnen wij bezig zijn, maar het is zwaar. Wij draaien omzet, maar lijden tegelijk verlies. Maar we moeten wel doorgaan, want alle vaste lasten gaan ook gewoon door. Het positieve aan deze coronatijd is dat mensen meer waarderen wat zij hebben. Iedereen keert terug naar de basis."

Lieke: "Het zure is wel dat wij gekort worden op de steun die wij ontvangen van de overheid, omdat wij open zijn. Alleen dekt de omzet bij lange na niet alle kosten. Maar deze brasserie is onze droom. En Grégory leeft om te koken en voor deze brasserie. Hij is de frontman en ik help op de achtergrond mee om de brasserie goed te laten lopen."

Grégory: "Koken op deze manier met take away menu's is voor mij een stuk minder leuk. Het voelt meer als een productiebedrijf dan de brasserie waar ik al mijn passie in kwijt kan. Ik mis de adrenaline die door mijn lichaam stroomt wanneer alles vol zit en de keuken volop aan de bak moet. Elke bestelling is een verrassing en elk bord moet als een cadeautje de keuken verlaten. Dat mis ik nu enorm. Maar ook al serveren wij nu take away menu's, ik wil wel de finesse van het restaurant vasthouden. Het is wel de bedoeling dat de mensen de kenmerkende Franse keuken met een moderne twist horende bij Le Nord, herkennen. Het is belangrijk om dichtbij jezelf te blijven."

Lieke: "Elk gerecht maken wij zo op dat je het makkelijk uit de biologische bakjes kan halen waarin wij de gerechten plaatsen. Zo kan je thuis zelf de gerechten op je eigen bord opdienen." Grégory veert op uit zijn stoel: "Wacht ik zal het het laten zien. En misschien ook leuk voor de foto." En weg zoeft hij naar de keuken waar hij in een handomdraai een prachtig voorgerecht en dessert tevoorschijn tovert.

Lieke: "Wij kijken volop vooruit naar de dag dat het restaurant weer open mag. We proberen looproutes uit om 1,5 meter afstand te bewaren en kijken of wij het terras kunnen uitbreiden. Het is allemaal heel spannend. Elke persconferentie van Rutte zitten wij gespannen op de bank voor de televisie. En afhankelijk van hetgeen hij vertelt, openen wij een hele goede fles wijn of laten wij deze nog even liggen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden