Foto:

Speciale editie

Op het bordes van Jagtlust aan de Soestdijkseweg kreeg burgemeester Sjoerd Potters uit handen van Paul Meuwese, coronaproef, het themanummer van de Biltse Grift over 75 jaar vrijheid overhandigd. Het kwartaalblad van de Historische Kring telt dit keer maar liefst 92 pagina's en staat tjokvol verhalen over de bevrijding op 5 mei 1945 door de ‘IJsberen’ – die De Bilt bevrijdden, vreugde en verdriet en de vrijheid in die eerste meidagen. Maar ook zijn er verhalen over gebeurtenissen die kort voor die 5e mei nog plaatsvonden zoals de fusillade van de gebroeders Brinkhof. Foto: Donald Noorhoff

betreft eigenlijk de editie van maart 2020. Door het enorme aanbod aan verhalen en een technisch probleem van het vastlopen van het opmaakprgramma is de maarteditie van het kwartaalblad van de Historische Kring deze week vertraagd bij de leden in de brievenbus gerold. Woensdag 29 april kreeg de burgemeester het eerste nummer overhandigd.

Overhandigen dat kon natuurlijk niet in deze tijd. De Historische Kring stelde de burgemeester voor het aanbieden van het themanummer van de Biltse Grift te doen via een lessenaar op het bordes van Jagtlust aan de Soestdijkseweg. Toen deze lessenaar stond opgesteld met daarop het themanummer en de voorzitter van de Historische Kring, Paul Meuwese op gepaste afstand was gaan staan, trad burgemeester Potters naar buiten om eveneens op gepaste afstand te luisteren naar de voorzitter van de Historische Kring. Daarna pakte burgemeester Potters het exemplaar van de Biltse Grift dat voor hem klaar lag. Hiermee was de korte ceremonie van het aanbieden van deze bijzondere uitgave van De Biltse Grift voorbij.

In zijn woordje dankte de voorzitter de burgemeester dat er toch een manier gevonden was om het themanummer te overhandigen; zonder direct handcontact. Hij vervolgde dat het ook al vanwege de omvang van het blad een bijzonder nummer is geworden. Gewoonlijk telt het kwartaalblad van de vereniging zo’n 32 pagina. Deze keer telt het maar liefst 92 pagina’s. het blad is zo dik geworden vanwege het enorme aanbod van verhalen. Naast de burgemeester die een voorwoord schreef voor deze bijzondere uitgave leverden maar liefst 14 auteurs een bijdrage van wie sommige zelfs meer dan een bijdrage leverden. De verhalen gaan over de bevrijding op 5 mei 1945 door de ‘IJsberen’ – die De Bilt bevrijdden, over vreugde en verdriet, school en vrijheid in die eerste meidagen. Maar ook zijn er verhalen over gebeurtenissen die kort voor die 5e mei nog plaatsvonden zoals de fusillade van de gebroeders Brinkhof.

Paul Meuwese maakte van de gelegenheid gebruik om aan te kondigen dat op 7 mei een boek verschijnt met de titel ‘Geef de verzetshelden een gezicht en de vrijheid een stem’. In het eerste gedeelte van dat boek staan korte schetsen van de verzetshelden die genoemd staan op het herdenkingsmonument dat voor Jagtlust staat. Daarnaast krijgen nog enkele andere helaas niet genoemde verzetsstrijders, zoals de gebroeders Brinkhof, Pieter ter Bek Flip de Leeuw en Ferdi van der Ham eveneens een gezicht. In het tweede gedeelte van het boek schrijven diverse auteurs van verschillende pluimage over de beleving van vrijheid. Ook het feit dat het in Nederlands-Indië nog lang zou duren voordat daar de rust weerkeerde wordt belicht.

Patricia Brobbel
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden