Geduldig wachten de RIVM-medewerkers op hun bestelling bij Brechje. FOTO: Julie Houben
Geduldig wachten de RIVM-medewerkers op hun bestelling bij Brechje. FOTO: Julie Houben (Foto: Julie Houben)

Barista Brechje werkt weer op de IC

'Nu de piek voorbij is komen dingen meer binnen'

Julie Houben

Brechje de Ru uit De Bilt was 20 jaar anesthesieverpleegkundige. Vier jaar geleden gooide ze het roer om. Ze deed een barista-opleiding, kocht een Italiaanse Piaggio en had in no time een goed lopend bedrijfje met haar mobiele koffiebar. Tot de coronacrisis uitbrak. Nu staat ze full time op de IC. Maar vandaag schenkt ze weer even koffie. Bij het RIVM.

Bilthoven - Geduldig wachten de RIVM-medewerkers op een 1,5 meter stip op hun koffie. "Het gaat niet zo snel als anders, wanneer de één de koffie maakt en de ander het melkpatroontje erop schenkt," verontschuldigt Brechje (43) zich. "Ook wij barista's moeten 1,5 meter afstand houden. Zo kunnen we vast oefenen voor als we straks weer aan de slag mogen."

Oppepper
Vandaag is de koffie gratis. Brechje: "Ik vond dat ze hier bij het RIVM wel een oppepper verdienen. Al bijna drie maanden zijn ze bezig de coronacrisis voor ons in goede banen te leiden." Het gebaar wordt gewaardeerd. Sommigen komen al voor hun derde capucchino. Brechje geniet ervan weer even haar barista-werk te doen. Het is wel wat anders dan wat ze sinds half maart doet: werken op de corona-IC bij het Diakonnessenhuis in Utrecht, haar oude werkgever.

Meteen gebeld
"Toen de coronacrisis uitbrak heb ik meteen gebeld of ze me nodig hadden. Beademing is mijn specialisme, net als dat van mijn man. Samen zijn we aan de slag gegaan op de IC waar coronapatiënten lagen. Dat doen we nog steeds. We werken om de beurt, zodat onze kinderen van 5 en 8 niet elke dag naar de opvang hoeven. Gelukkig gaan ze nu weer halve dagen naar school want met het thuisonderwijs erbij en de nachtdiensten was het best zwaar. In het begin was het ook spannend. Er kwamen veel nieuwe dingen bij kijken en dan dat gedoe met die pakken. Maar je zit met je collega's in een soort roes. Nu is de grootste piek voorbij en komen dingen meer binnen, zoals de tekeningen bij het bed van een moeder van 42 die hier al 27 dagen ligt. Die kinderen missen hun moeder al zo lang, onvoorstelbaar."
De switch naar haar eigen mobiele koffie catering bedrijf vier jaar geleden maakte haar blij. "Ik organiseer graag en geniet van het sfeertje op evenementen en festivals. Maar nu is het wel raar. Ik ben natuurlijk officieel horeca-ondernemer dus ik snap de acute nood waar veel collega's in zitten. Zij willen zo snel mogelijk weer open. Maar op de IC zie ik ook wat dit virus aanricht. De roep om alles weer open te gooien vind ik daarom lastig. Echt een duivels dilemma."

Zeker tot september blijft Brechje nog op de corona-IC werken. "Ik ben heel blij dat ik iets kan betekenen in deze tijd. Ik moet eerlijk bekennen dat de evenementenwereld nu ook even van minder betekenis lijkt. Maar wie weet gaat het straks weer kriebelen. Misschien wordt het een mix van Café de la Rue en werk in het ziekenhuis."
www.cafedelarue.nl

Julie Houben
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden